Focar de rabie la Botoșani. Prezența bolii a fost semnalată la vitele dintr-o gospodărie

Un focar de rabie a fost confirmat într-o comună din județul Botoșani. Mai precis, la Suharău, în luna august, reprezentanții DSVSA Botoșani au recoltat probe de la o vacă moartă în gospodăria unui localnic din satul Suharău. . După analizele efectuate la Instititutul de Diagnostic și Sănătate Animală s-a confirmat prezența rabiei la exploatația non-profesională din Suharău, scrie Adevarul.

Vulpile purtătoare de rabie

În județul Botoșani, vulpile sunt un important vector în propagarea rabiei la animalele domestice. Mai ales în comunele mai îndepărtate cu gospodării aflate la marginea pădurii, vulpile obișnuiesc să intre în gospodării pentru a-și procura hrana.

Vulpile afectate de rabie au sistemul nervos central afectat și manifestă o agresivitate sporită atacând animalele domestice. Rabia se transmite prin saliva animalului infectat. Tocmai de aceea pe tot parcursului acestui an, specialiștii DSVSA au recoltat probe atât de la animale domestice de obicei purtătoare de rabie, adică câini și pisici, dar și zeci de probe de la vulpi moarte.

Fără vaccin rabia este mortală

Rabia este o boală infecțioasă determinată de virusul rabic care se transmite de la animalele infectate, inclusiv la om. Infectarea se produce de obicei prin mușcătură, având în vedere că virusul rabic este prezent în saliva animalului bolnav.

Saliva animalului atins de rabie este cea mai infecțioasă în perioada inițială a bolii. În urma infectării este afectat sistemul nervos central. Se manifestă inițial prin febră, iar apoi prin frica de apă, spasme, agitație, paralizie a anumitor părți ale corpului. Infectarea cu rabie duce la deces.

Singura soluție disponibilă pentru salvarea persoanelor afectate de virusul rabic este vaccinul anti-rabic. Acesta trebuie administrat în maxim 72 de ore de la momentul mușcăturii. În caz contrar, boala evoluează fără a mai putea fi oprită, până la deces.

One thought on “Focar de rabie la Botoșani. Prezența bolii a fost semnalată la vitele dintr-o gospodărie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *