Românii îşi vor putea recupera parte din banii cheltuiţi la supermarket. Legea intră în vigoare de la 1 octombrie

Măsura prin care românii vor putea returna orice ambalaj reciclabil care poate fi spălat și refolosit, în schimbul unor bani, ar putea intra în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2022.

Românii vor putea preda la magazin orice ambalaj reutilizabil, iar în schimb vor primi o garanție în valoare de 50 de bani, 1 leu sau chiar mai mult, garanție achitată la cumpărarea produsului.

Practic, aceste sume de bani sunt recuperate de către români doar dacă ambalajul va fi returnat și dacă acesta poate fi reutilizat. Condițiile nu sunt tocmai ușor de îndeplinit în România, deoarece, mulți producători nu semnalează acest lucru pe ambalaj.

Totodată, munca celor care intenționează să-și recupereze banii este îngreunată și de politica supermarketurilor. Acestea nu dispun de mijloacele necesare pentru a colecta ambalajele. Pe lângă asta, comercianții sunt nevoiți să semnaleze la raft produsele cu ambalaj refolosibil, însă, nici acest lucru nu este pus în aplicare.

Cât despre termenul de 1 octombrie 2022, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a confirmat faptul că au fost ceva impedimente în respectarea acestuia.

„Temerea de bază este timpul. Nu există în Europa țară care să fi implementat sistemul SGR în mai puțin de doi ani, chiar 3-4.”, a precizat Tanczos Barna, potrivit Cancan.

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul colectare selectivă. Rata de reciclare reprezintă 11%. Până în anul 2025, România trebuie să ajungă la o rată de reciclare de 55%, noteaza Romania TV care citeaza Cancan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *