Venitul minim de incluziune. Ministerul Muncii explică cine vor fi beneficiarii

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, sistemul de ajutoare sociale va fi modificat. Venitul minim de incluziune va cuprinde două componente: ajutorul de incluziune (similar ajutorului social) și ajutorul pentru familia cu copii.

Venitul minim de incluziune va cuprinde venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei. Totodată, va exista și o majorare a venitului minim de incluziune, de la 260 lei/adult echivalent, la 275 lei/adult echivalent, după cum au precizat reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru WOWbiz.ro.

Condițiile esențiale la acordarea venitului minim de incluziune sunt aceleași cu prevederile în baza cărora se acordă în prezent ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei. România își asumă, prin PNRR, reformarea venitului minim de incluziune și punerea în aplicare a acestuia, având ca scop principala combaterea sărăciei.

Ce va presupune venitul minim de incluziune și când va fi acordat

Începând din 2024, ajutorul social se transformă în venit minim de incluziune, noua formă cuprinzând cele două venituri: ajutorul social și ajutorul pentru întreținerea familiei.
„Venitul minim de incluziune a fost reglementat prin Legea nr. 196/2016 care a avut ca scop consolidarea, într-un singur act normativ, a trei beneficii de asistență socială acordate în baza testării veniturilor/mijloacelor de trai, respectiv venitul minim garantat (Legea nr. 416/2001), alocația pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010) și ajutorul pentru încălzirea locuinței (OUG nr. 70/2011). Aplicarea prevederilor a fost prorogată succesiv.  În prezent, componenta de ajutor pentru încălzirea locuinței a fost reglementată prin Legea nr. 226/2021, astfel că venitul minim de incluziune poate integra doar ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul României își asumă ca obiectiv reformarea venitului minim de incluziune și punerea în aplicare a acestuia, principalul scop fiind acela de a combate sărăcia și de a diminua numărul persoanelor aflate în situație de vulnerabilitate, asigurând un nivel de trai minimal, așa cum este acesta definit de Legea asistenței sociale nr. 292/2011. Prin OUG nr. 114/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, s-a realizat această reformare a venitului minim de incluziune, cu punerea în aplicare propusă pentru anul 2024, respectiv de la 1 ianuarie 2024″, au explicat reprezentanții din Ministerul Muncii, pentru WOWbiz.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *