Fost șef de la Drumuri Naționale Botoșani, angajat la DRDP Iași alături de fiul și nora sa

Foto: Reporter Iasi

Viorel Zacrețchi, a fost adus de la Botoșani de către noul director al DRDP Iași, Ovidiu Laicu, și instalat adjunct al directorului de Întreținere. A fost recuperat, spune conducerea direcției de drumuri, pentru că este un foarte bun specialist. În acest mod a fost reunită familia Zacrețchi, pentru că la nou loc de muncă s-a întâlnit cu fiul, Alexandru – șef de district la Răducăneni, și cu Marilena, nora – angajată a Biroului de Comunicare, potrivit Reporter Iasi.

În acest context, directorul DRDP Iași oferă o informație halucinantă în discuția cu REPORTER DE IAȘI: aproape 50% dintre angajații instituției sunt rude între ei. „Nu-i știu acum pe toți pe de rost și lor li se mai adaugă și alianțele, după ce și-au botezat copii unii altora”, a precizat Laicu.

Zacrețchi Sr. fusese dat afară

După ce Ovidiu Laicu a preluat conducerea DRDP Iași, în luna mai, prin câștigarea postului în instanță, Viorel Zacrețchi, fostul șef al Secției de Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, a ajuns în conducerea DRDP Iași. Inițial, pentru o foarte scurtă perioadă, a fost numit consilier al directorului general, pentru ca, pe 24 iunie, să fie numit adjunct al directorului de Întreținere.

Numirea s-a făcut fără concurs, pentru o perioadă de 6 luni, în baza normelor care permit ca, în cazul posturilor de conducere vacante sau temporar vacante, angajatorul să poată desemna un salariat pentru ocuparea postului pe durată determinată. La Botoșani, Viorel Zacrețchi a avut un salariu net de aproape 9.000 de lei, iar venitul de director adjunct de la DRDP Iași este la același nivel.

„Pe Viorel Zacrețchi eu l-am adus de la Botoșani. Este diriginte de șantier, este un om foarte bine pregătit, nu aveam echivalent la DRDP Iași. El a fost dat afară din funcție la Botoșani, o măsură pe care o consider nedreaptă. De aceea, am decis să ocupe funcția de adjunct al directorului de Întreținere”
, a precizat Ovidiu Laicu.

REPORTER DE IAȘI l-a căutat pe Viorel Zacrețchi, dar acesta nu a răspuns la apeluri. Conform declarației de avere depuse în iunie, deține un teren de 1.100 mp de teren intravilan în Botoșani, o casă de 243 mp în aceeași localitate și un autorurism Audi.
Are credite în lei de 170.000 de lei, scadente în următorii doi ani. Soția lucrează la ITM Botoșani, cu un salariu de 58.000 de lei anual. Viorel Zacrețchi a mai declarat venituri pe PFA, din consultanță, de 82.000 de lei pe anul anterior.

Reuniune de familie

La sosirea la Iași, Viorel Zacrețchi s-a întâlnit, în DRDP, cu fiul, Alexandru, și cu nora, Marilena. Ambii lucrează la Iași. Alexandru este șef de district de drumuri la Răducăneni, iar Marilena lucrează la Biroul de comunicare al instituției.

„Lucrează de mult ambii, nu de acum. Nora este din 2017, fiul din 2012, parcă. Nu i-am angajat eu, i-am găsit lucrând aici”, a menționat Ovidiu Laicu. Alexandru Zacrețchi a fost inginer șef la SDN Iași, apoi a fost retrogradat la Răducăneni, spun sursele din cauza faptului că nu făcea față postului din Iași.

„Băiatul a fost la tehnic, apoi la secție, inginer șef, acum este șef de district la Răducăneni, ceea ce înseamnă o retrogradare, ținând cont de faptul că este inginer de drumuri”
, a mai spus Ovidiu Laicu.

Zacrețchi Jr. mai mult a stat în concedii

Conform declarației de avere, Alexandru Zacrețchi are două terenuri în intravilanul Iașului – 504 și 340 mp, precum și o casă, construită în 2018. Deține un VW din 2006, 5 credite în valoare totală de 163.000 de lei scadente până în 2026 și unul prin prima casă, de 305.000 de lei. A avut un salariu net de 7.400 de lei.

Conform surselor din DRDP Iași, activitatea lui Zacrețchi de la începutul anului reprezintă un lung șir de concedii medicale și de odihnă. Din totalul de 162 de zile lucrătoare din perioada ianuarie-august 2022, Alexandru Zacrețchi a venit la serviciu doar 112 zile. În 50 de zile lucrătoare a avut concediu medical sau de odihnă. La două zile lucrate, una a avut-o liberă. REPORTER DE IAȘI l-a căutat și pe Alexandru Zacrețchi pentru a-i solicita punctul de vedere. Nu a răspuns.

După venirea în DRDP Iași, Viorel Zacrețchi a înființat o comisie al cărei președinte s-a numit, începând o verificare a covoarelor asfaltice turnate în perioada 2020-2021. Printre puținii care au scăpat de sancțiuni cu această ocazie a fost chiar fiul său, Alexandru.

Soția lui și nora lui Viorel Zacrețchi, Marilena, este tot angajata DRDP Iași, la Comunicare. Nu depune declarație de avere, neavând funcție de conducere. Pe ultima declarație de avere a soțului figurează cu un venit anual de 32.000 de lei – indemnizație de creștere a copilului.

Laicu: „Aproape 50% sunt rude”

Ovidiu Laicu a precizat că aproape 50% dintre angajații din DRDP Iași sunt înrudiți. Procentul ar fi și mai mare dacă se iau în calcul legăturile de cumătrie.

„Există un director economic Vasile Popa, soția este contabil șef la SDN Iași și are 4 frați angajați la Galați”, a oferit și un exemplu Ovidiu Laicu. Angajații din DRDP l-au contrazis pe director, precizând că procentul nu ar fi atât de mare, iar Vasile Popa ar avea soția la SDN Iași, dar un singur frate la Galați.

Scandalurile Zacrețchi

În 2010, Alexandru Zacrețchi a falsificat bacnote de 100 de lei pe o imprimantă la el acasă. „Felul în care era realizat falsul greu putea păcăli pe cineva”, au scris anchetatorii. În timpul procesului a terminat facultatea și, cu ajutorul tatălui de la Botoșani, a fost angajat la DRDP Iași, în 2012. În 2011, când era în plin proces cu falsificarea de monedă, a fost cercetat de DIICOT în cazul unei rețele de 20 de consumatori de droguri din Botoșani.

Era deja angajat la DRDP când a fost condamnat cu suspendare pentru falsificare de monedă, iar în cazul de consum de droguri DIICOT a retras acuzațiile, în 2016. Într-o discuție din 2017 pe tema celor două cauze penale, el a precizat pentru REPORTER DE IAȘI că a fost în anturaje nepotrivite.

Tatăl, Viorel Zacrețchi, a fost implicat, în 2013, într-o anchetă pornită după un material al Știrilor PRO TV, pe când era director SDN Botoșani. Jurnaliștii l-au urmărit cum, timp de o săptămână, a folosit pentru șantierul dela casa care apare în declarația de avere angajați din subordine.

În urma acelui material a fost suspendat din funcție jumătate de an, apoi a fost repus în funcție, ca și cum nimic nu s-a întâmplat.
Numele i-a apărut apoi într-un alt scandal: cazul singurului drum național de pământ, aflat în județul Botoșani. Ministerul Transporturilor a decis turnarea unui strat de piatră acolo, pe tronsonul Manoleasa-Rădăuți Prut. După executarea lucrărilor, localnicii au spus că s-a furat masiv la materiale și că lucrările sunt de mântuială. Viorel Zacrețchi a scăpat și de această dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *