Câte absenţe motivate de părinţi poate avea un elev într-un an şcolar

Elevii pot avea maximum 40 de absenţe justificate de părinţi pe parcursul anului şcolar. Nu pot avea mai mult de 20% din numărul orelor la o disciplină. Numărul maxim de absenţe motivate prin scutire de la părinţi a fost calculat în funcţie de noua structură pe module a anului şcolar 2022-2023. Scutirile realizate pe baza justificărilor părinţilor pot fi folosite în plus faţă de cele medicale.

Potrivit Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) 2022, art. 94 (5): „în limita a 40 de ore de curs pe an şcolar, fără a depăşi 20% din numărul orelor alocate unei discipline, absenţele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate învăţătorului/institutorului/profesorului pentru învăţământul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate în prealabil de motivare de către directorul unităţii de învăţământ”, scrie Ziarul de Iasi.

Anul şcolar 2022-2023 are 36 de săptămâni. O materie precum Educaţia plastică are o oră pe săptămână, adică 36 de ore în întregul an şcolar. 20% din numărul de ore la această disciplină înseamnă că doar pentru 7 ore ar putea fi motivate absenţele prin scutirile scrise de părinţi. Nu este obligatoriu ca cele 7 absenţe să fie în module diferite. Pot fi toate într-un singur modul.

Pentru o disciplină precum Limba română, dacă elevii au 4 ore pe săptămână, vor face 144 de ore pe an. Acest lucru înseamnă că au voie să facă un număr maxim de 28 de absenţe justificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *