Bani de la stat pentru românii care au în grijă rude în vârstă

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) vrea să elimine, cât mai mult posibil, trimiterea seniorilor în instituții specializate, încurajând îngrijirea acestora la domiciliu, printr-o indemnizație pentru membrii familiei ce doresc să facă asta.În proiectul de hotărâre privind strategia de îngrijire a persoanelor vârstnice ce au un grad de dependență ridicat se dorește remunerarea îngrijitorilor informali ai vârstnicilor și acordarea de servicii de consiliere, ajutor psihologic sau servicii de tip respiro.

Proiectul ce dorește aprobarea strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 are o serie de măsuri pentru a încuraja îngrijirea persoanelor în vârstă la domiciliul acestora fără a mai fi nevoie de plasarea acestora în cămine de îngrijire specializate.

Pentru sprijinirea acestor îngrijitori informali ai vârstnicilor, MMSS, alături de Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, va elabora în perioada 2023-2024 un studiu privind sectorul îngrijirii informale pentru a se putea realiza o politică de susținere a acestor îngrijitori.

Primim ca exemplu în cadrul documentului situația unui vârstic ce are un grad de dependență asemănător cu al unei persoane cu dizabilități. Finanțarea celor de la stat a celor două servicii acordate în centrele rezidențiale sunt disproportionate, finanțare de 90% pentru persoanele de dizabilități și o finanțare de doar 10% pentru vârstnici.

Printre planurile pregătite de MMSS, ce au ca orizont de aplicare perioada 2023-2030, pentru sprijinirea acestor îngrijitori informali se numără și:

  • stabilirea unui venit suficient pentru indemnizația de îngrijire;
  • servicii de sprijin: servicii de consiliere, coordonare/supervizare a îngrijitorilor, servicii de tip respiro, ajutor psihologic și prevenirea burnout-ului;
  • programe adaptate de instruire.

În document este prevăzută posibilitatea ca și membrii familiei sau rudele apropiate ce lucrează ca îngrijitori informali ai unei persoane vârstice cu un nuvel ridicat de dependență  să poată fi recunoscuți ca asistenți personali pentru persoana vârstnică.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vor să ajute rudele apropiate sau familia persoanei vârstnice dependente să primească indemnizația de îngrijire pentru îngrijitorul informal.

Sursa: Kanald.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *