FOTO & VIDEO Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani a fost finalizată. Preot: Începând de duminică vom face prima liturghie

Lucrările la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani au fost finalizate, iar miercuri, 14 august, s-a făcut recepția acestora. Obiectivul a fost reabilitat cu fonduri europene, a costat 9,5 milioane de lei, din care 3,1 milioane lei din fonduri locale. Biserica este monument istoric, o emblemă a Botoșaniului.

Am vindecat o rană de suflet a orașului, așa cum a spus Înalt PreaSfințitul Teofan”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Începând de duminică, credincioșii vor putea participa la slujbe în locașul de cult.

„Începând de duminică vom face prima liturghie, exact după doi ani și o lună. Pe 15 august am slujit prima oară la Uspenia, iată că pe 15 septembrie acum suntem și acum s-a finalizat recepția”, a spus preotul paroh.

Pentru peisagistica din jurul bisericii, au fost cheltuți 4500 lei.

„A fost o rană a orașului, acum rana s-a înschis și viața merge mai departe. Primăria ne-a ajutat inclusiv financiar, dar mai ales cu toate actele care se fac”, a mai spus preotul.

Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani este o biserică ctitorită de doamna Elena Rareș (văduva domnitorului Petru Rareș) în anul 1551. Biserica Sfântul Gheorghe din Botoșani a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015, având codul de clasificare BT-II-a-A-01942.01. Pe pisania acestei biserici se poate citi: „Elena, fiica de despot, doamna răposatului Petru voievod, a zidit acest hram în târgul Botoșanilor, în zilele domnului Io Ștefan voievod și s-a săvârșit în anul 7059 (1551) luna lui octombre.”. Clopotnița care se află în parte de nord a fost construită după demolarea celei din secolul al XVIII-lea și este asemănătoare cu cea de la Popăuți. În curtea bisericii a fost descoperit un cimitir medieval.

Arhitectura bisericii este asemănătoare cu cele construite de Ștefan cel Mare având același pronaos mărit foarte mult, acoperirea cu calotă pe pandativi, dar fără decorul de tip gotic al nervurilor ceramice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *