Ulcerele venoase

 Dr. Ana Maria Vrâncianu, medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia

Dr. Ana Maria Vrâncianu, medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia

Ulcerele venoase sunt ultima și cea mai severă manifestare a insuficienței venoase cronice, clasificată clinic prin stadiul 6. Există mulți factori ce pot contribui la creșterea presiunii venoase, cum ar fi:

  • refluxul venos (evaluat ecografic);
  • blocajele prin tromboză, superficială (flebita superficială) sau profundă (tromboza venoasă profundă);
  • insuficiența mușchiului gambier de a realiza efectul de pompă, din cauza statului jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp;
  • obezitatea, prin presiunea corpului pusă pe membrele inferioare.

Trendul actual de tratament este spre o abordare multidisciplinară pentru rănile cronice care au îmbunătățit atât procedurile de diagnostic cât și rezultatele clinice. Pacientul cu ulcere venoase este văzut în colaborare cu dermatologi, medici de familie, cardiologi, neurologi, diabetologi și radiologi intervenționali.

La pacienții cu ulcere active venoase fără infecție, utilizarea antibioticelor locale sau sistemice pentru grăbirea vindecării nu sunt recomandate, însă trebuie efectuată o evaluare completă a sistemului circulator periferic (ecografii Doppler venoase și/sau arteriale și angioCT). Reevaluarea pacienților cu alte afecțiuni cardiace sau pacienți cu diabet trebuie efectuată periodic.

Mobilizarea și exercițiile fizice sunt importante. Pacienților cu ulcerații mari le sunt recomandate plimbări scurte și perioade mai lungi în care țin membrul afectat ridicat, pe pat.

Îngrijirea rănilor trebuie să ocupe un loc principal. Pregătirea patului lezional transformă rana de tip cronic, în una de tip acut care să îi grăbească vindecarea. Aceasta se face prin debridare chirurgicală în cabinetul chirurgului vascular.

Terapia prin compresie reprezintă tratamentul de bază al ulcerelor venoase și acționează prin îmbunătățirea circulației reducând presiunea ridicată în sistemul venos. Terapia ajută la cicatrizarea ulcerelor și reduce durerea asociată acestora.

Prevenirea recurenței

Pentru majoritatea pacienților cu ulcer varicos, corecția cauzei venoase superficiale sau profunde va duce la prevenirea recurenței. Se folosește în continuare ciorapul de compresie și după cicatrizarea ulcerului venos, iar rezultatele cele mai bune le au pacienții care poartă ciorapul ca formă de prevenție, indiferent de gradul de compresie.

În Rețeaua Medicală Arcadia, după recomandarea medicului specialist se pot institui diverse proceduri tratamentul ulcerului varicos, în funcție de caracteristicile pacientului. Programează o consultație personalizată: 0232 920

www.arcadiamedical.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *