Călugărul din Botoșani care l-a convertit la ortodoxism pe prințul Charles, cel care va urca pe tronul Marii Britanii

Un călugăr din județul Botoșani l-a convertit la ortodoxism pe prințul Charles, cel care va urca pe tronul Marii Britanii după moartea reginei Elisabeta a II-a.  Prințul Charles s-a născut pe 14 noiembrie 1948, la Londra, și este una dintre cele mai cunoscute figuri regale din lume. El a decis să se convertească la ortodoxism după ce a discutat, la Muntele Athos, cu un călugăr orb, Dionisie Ignat, născut la Vorniceni, în județul Botoșani.

Moștenitorul tronului britanic a renunțat la Biserica Anglicană pentru a trece la cea Ortodoxă.  Vestea i-a luat prin surprindere pe ziariștii britanici, astfel că au căutat în istoria familiei regale legături cu Biserica Ortodoxă. Presa britanică a observat că Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta şi tatăl lui Charles, este grec de religie ortodoxă, iar mama lui, prinţesa Alice, bunica lui Charles, a fost călugăriţă ortodoxă.

Prințul Charles a avut o discuție cu călugărul român, Dionisie Ignat în anul 2.000, în a patra zi de Paște. Pentru părintele român era a nouzeci şi una oară când prăznuia Învierea lui Iisus Hristos. Cei doi au stat de vorbă o bună bucată de timp, însă nimeni nu știe ce s-a discutat.

Discuția prințului Charles cu bătrânul Dionisie se pare că l-a atins la suflet pe moștenitorul tronului britanic. Acesta din urmă a decis să renunțe la Biserica Anglicană în favoarea celei Ortodoxe. La plecare, călugărul român Dionisie a rostit o rugăciune, venită din sufletul acestuia, care l-a marcat definitiv pe prințul Charles.

„Doamne, Dumnezeule a toată făptura, binecuvântează-l pe Charles, superior al Marii Britanii, care conduce un popor atât de numeros, cu sănătate şi înţelepciunea Ta, ca să conducă spre pacea a toată lumea, că aşa vom cânta şi noi ca îngerii care au cântat la naşterea Ta: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni binevoire”, a rostit părintele Dionisie Ignat, potrivit stirilekanald.ro.

Dionisie Ignat, născut la Vorniceni

Părintele Dionisie Ignat s-a născut la 22 septembrie 1909 în comuna Vorniceni (județul Botoșani), într-o familie de țărani cu 8 copii, băieți și fete, dintre care cel mai mare, Gheorghe, a fost și el călugăr sub numele Ghimnazie. Părinții lui, Ioan și Casandra Ignat, i-au dat la botez numele de Dumitru. Era cel mai mic dintre cei opt copii.

Dimitrie (viitorul Dionisie), plin de dorință arzătoare pentru viața monastică, l-a urmat pe fratele său mai mare, monahul Ghimnazie (Gheorghe în lume) la Schitul Măgura în 1923, pe când era în vârstă de numai 14 ani. Starețul schitului a decis să-l accepte, în ciuda vârstei lui, dar în același timp să-l trimită la școală. Astfel că, timp de doi ani, Dimitrie a învățat la Școala Profesională din Târgu Ocna și vizita Schitul cât putea de des. În 1926, când Moldova a fost tulburată de schimbarea calendarului, pleacă la Muntele Athos, unde nu va mai iesi niciodata pana in 2004 cand se muta la Domnul.

Regina Elisabeta a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Cu câteva ore înainte de anunțul oficial al decesului, medicii săi deveniseră îngrijorați de starea ei de sănătate, după o evaluare amănunțită, și recomandaseră ca ea să rămână sub supraveghere medicală permanentă la castelul Balmoral din Scoția. Imediat, membrii familiei regale au început să se îndrepte de urgență către castelul Balmoral. După ce fiii Reginei și prințul William, nepotul său, au sosit la castel, Palatul Buckingham a făcut anunțul oficial: Regina Elisabeta a II-a a murit. Noul suveran al Marii Britanii devine fiul ei cel mare, Charles.

One thought on “Călugărul din Botoșani care l-a convertit la ortodoxism pe prințul Charles, cel care va urca pe tronul Marii Britanii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *