Amendă de 4.500 de lei pentru şoferii care încalcă această regulă. Mulţi nici nu au habar de lege

Se dă amendă de 4.500 de lei pentru şoferii care încalcă această regulă. Mulţi dintre șoferi nici nu au habar de această lege. Codul Rutier s-a schimbat considerabil la începutul anului 2022. Cum poți să te ferești de amenda uriașă, vezi în rândurile de mai jos.

Șofeii trebuie să fie atenți pentru că s-au majorat sancțiunile privitoare la un gest banal, pe care mulți participanți la trafic, îl fac fără să știe. Încălcarea acestor reguli se pedepsește cu suspendarea dreptului de a conduce, pentru o perioadă care se mărește considerabil, dar este prevăzută și o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la începutul acestui an și conform Ordonanței de Urgență nr. 1/2022, s-au stabilit o serie de modificări, unele aplicabile pe loc, în circulația rutieră pe drumurile publice, menite să reducă evenimentele din trafic, cum sunt cele de traversare a căii ferate.

Șoferii pot ajunge în arest

Astfel, traversarea de către conducătorul de vehicul a liniei de cale ferată în afara pasajului de nivel riscă chiar şi arest contravențional pentru o perioadă de 15 zile. Măsura a fost luată, în contextul în care î țara noastră sunt o mulțime de căi ferate dezafectate, care deserveau vechile fabrici comuniste, dar pe care nimeni nu le-a demontat. Acestea, chiar dacă nu mai sunt funcționale, sunt considerate căi ferate, astfel că te poți trezi oricând sancționat.

Mai exact, pentru această situație șoferul riscă o amendă între 3000-3750 lei sau muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 20 la 30 de ore. De asemenea, șoferul poate primi arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule timp de 6 luni.

Cum pot evita șoferii amenda

În cazul în care un șoferi traversează linia căii ferate prin pasajul de nivel, riscă o amendă între 3000-3750 de lei  sau muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 30 la 40 de ore.

Tot în această situație conducătorul auto riscă să fie arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de un an.

Pentru ce se aplică amenda de 4500 de lei

În plus, încălcarea de către loferi a dispoziţiilor art. 237.1 şi 237.2 (Încălcarea de către conducătorul de vehicul a regulilor de traversare a liniei de cale ferată prin pasajul de nivel), care a generat riscul producerii unui accident de circulație, riscă o amendă de  3750-4500 sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore.

Şi în această situaţie şoferii pot primi arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule între 2-3 ani, potrivit Impact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *