Zeci de invitați la o nuntă au ajuns la spital după ce au mâncat eclere

Foto Forbes

Zeci de persoane care, la sfârşitul săptămânii trecute, au participat la o nuntă în localitatea Cetatea de Baltă din judeţul Alba au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău, având simptome de toxiinfecţie alimentară.

Dintre cei 38 de oameni evaluaţi medical, 21 au fost internaţi la trei spitale. Principala suspiciune este aceea că oamenii s-au îmbolnăvit după ce au mâncat eclere furnizate de o cofetărie, această suspiciune fiind justificată de faptul că printre cei bolnavi se numără şi rude ale nuntaşilor, care au consumat din prăjiturile primite de aceştia la pachet, la plecarea de la petrecere. Activitatea acelui laborator de cofetărie a fost suspendată, informează News.ro.

Autorităţile din Alba au intrat în alertă după ce mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, prezentând simptome precum vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică şi dureri musculare.

Potrivit datelor furnizate de DSP Alba, mulţi dintre cei bolnavi participaseră la o nuntă cu peste 200 de invitaţi, eveniment organizat la Căminul Cultural din localitatea Cetatea de Baltă. În total, 38 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre aceştia 21 fiind internaţi – 11 la spitalul din Blaj, 9 la Târnăveni şi unu la o unitate sanitară din Sibiu.

Mai multe probe recoltate de autorităţile sanitare de la pacienţi de la mai multe spitale indică prezenţa bacteriei Salmonella SPP.

Cei mai mulţi dintre cei intoxicaţi au forme clinice uşoare şi medii, însă există şi un caz cu infecţie renală acută, internat la ATI la Spitalul Târnăveni, precum şi un caz transferat la Spitalul de Pediatrie Sibiu de la Spitalul Blaj.

Autorităţile au suspiciunea că oamenii s-au îmbolnăvit după ce au consumat prăjituri ecler, furnizate de o cofetărie din judeţ, suspiciunea fiind susţinută de faptul că în rândul celor simptomatici sunt şi persoane care nu au participat la nuntă, dar au consumat eclere primite de la nuntaşi ca pachet pentru acasă.

”Menţionăm că în meniul de la nuntă nu era inclus eclerul. Din 38 simptomatici, 16 nu au participat la eveniment, doar au consumat eclerele aduse la pachet. Eclerele incriminate au fost produse la nivelul unităţii – Laborator cofetărie, judeţul Alba, conform afirmaţiilor celor 2 angajaţi ai unităţii care au preparat, porţionat şi ambalat eclerele. Echipa Serviciului de Control în Sănătate Publică Alba a efectuat, în data de 06.09.2022, 2 controale igienico-sanitare la U.A.T Comuna Cetatea de Baltă – Sală de evenimente Cămin Cultural şi Laborator cofetărie. Livrarea eclerelor a fost făcută de la punctul de lucru, ambalate în caserole de unică folosinţă care au fost preluate de la sediul laboratorului cu auto propriu de către organizatorul evenimentului (mire). Deoarece, conform declaraţiei administratorului existau comenzi luate pentru evenimente care se desfăşoară la sfărşitul acestei săptămâni (10 şi 11.09.2022), considerăm un risc pentru sănătatea publică funcţionarea în continuare a laboratorului de cofetărie. Ca urmare s-a procedat la suspendarea temporară a activităţii până la primirea tuturor rezultatelor de laborator şi remedierea deficienţelor constatate”, transmite, joi, DSP Alba.

După primirea rezultatelor, dacă acestea sunt necorespunzătoare, se vor aplica măsuri de sancţionare suplimentare.

”În consecinţă, nu ne permitem ca această situaţie neplăcută să se repete şi la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situaţiei, DSP Alba va lua, la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile”, precizează oficialii DSP Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *