Botoșănean internat în spital cu suspiciune de botulism. Ar fi mâncat un meniu de la un hipermarket

Un bărbat din Botoșani, în vârstă de 58 de ani,  a fost internat în spital cu suspiciune de botulism. Deocamdată, nu a fost diagnosticat cu botulism, medicii urmând să facă analizele necesare.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Teodor Ferariu, „Are în jur de 58-60 de ani. Deocamdată nu are confirmarea, este internat”.

Botoșăneanul ar fi mâncat un mediu de la un hipermarket din Botoșani, dar și rădăcinoase de la murături, conserve de fasole, astfel încât nu se știe exact de la ce s-ar fi îmbolnăvit.

Botulismul, desi este o boala rara, este extrem de grava, fiind provocata de toxina eliberata de o bacterie – neurotoxina bolutinica. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau daca o rana deschisa ajunge in contact cu sporii bacteriei botulinice. In absenta unui tratament rapid instituit, infectia duce la eliberarea unei cantitati de toxine botulinice care provoaca paralizie, dificultati severe de respiratie si moarte.

Este o intoxicatie, care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Cu o frecventa mai mica, infectia poate fi produsa si de Clostridium baratii si butyricum. Aceste bacterii sunt anaerobe, gram pozitive si formeaza spori, prin care produc contaminarea. Caracteristica acestor bacterii este ca pot prolifera doar in medii in care nu exista oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrana, printre care cele conservate, sa le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsa de aceasta bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *