Caz grav! O femeie din Botoșani a fost depistată cu o infecție fungică rară

Foto: Shutterstock

O femeie de 65 de ani, din județul Botoșani, este în stare gravă la Iași, cu suspiciune de „mucormicoză rinocerebrală”, o infecție fungică rară care poate pune în pericol viața pacientului. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase” Sf. Paracheva” Iași se ocupă de cazul acesteia, fiind internată în Compartimentul de Terapie Intensivă.

Femeia a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase pe 27 august după ce a fost adusă prin transfer de la o altă unitate medicală unde a fost internată din data de 22  august când s-a prezentat cu asimetrie facială, cefalee, hipoestezie ( sensibilitate cutanată scăzută) la nivelul părții stângi a feței și diagnostic de meningită.

Meningită a fost  confirmată și prin rezultatele analizelor   efectuate în Laboratorul de Analize Medicale ale spitalului. S-a solicitat exament CT pentru a exclude orice alte patologii însă starea pacientei se degrada incontinuu. Femeia are un istoric medical complex și le-a spus medicilor că și-a neglijat total sănătatea: diabet dezechilibrat, ciroză hepatica decompensată, cancer mamar, patologii decompensate care o încadrează în categoria pacienților imuno depresivi.

„În primele zile de spitalizare a fost conștientă și cooperantă.  Ca simptomatologie prezenta disfazie (nu reușea să articuleze cuvinte) și nu putea deschide ochii. De asemenea prezenta o echimoză fronto parentală stângă periorbital superior, intern ochi stâng și periauricular stâng. Pe data de 30 august pacienta s-a degradat neuronal, nu mai putea articula cuvinte exprimându-se prin sunete. Pentru că  echimoza s-a extins foarte mult în scurt timp, rezultatul neconcludent al CT –urilor repetate, tabloul clinic toate au determinat medicii să solicite RMN și consult neurologic. S-a ridicat suspiciunea înaltă de mucormicoză rinocerebrală cu leziuni ischemice ca și consecințe ale acestei infecții. Pacienta a primit   tratament specific conform ghidurilor international însă prognosticul este extreme de rezervat”, susține dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

În ultimii 10 ani s-au înregistrat 3 cazuri de infectare cu mucormicoză. Mucormicoza este o infecție fungică rară.  Acestă ciupercă nu reprezintă un pericol  pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecții grave în rândul celor cu imuno depresivi. Se regășește în sol, în plante, în gunoi de grajd dar și în fructele și legumele în stare de descompunere.

Bebelușul de 10 luni, rănit într-un accident la Botoșani, are nevoie urgent de sânge. Vladimir Matei are nevoie de noi!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *