Botoșaniul, sub alertă meteo Cod Galben. Ce ne așteaptă în cele două zile

Botoșaniul este sub alertă Cod Galben potrivit prognozei făcute de Severe Wether Alert România. Avertizarea este valabilă în intervalul 29 august, ora 09 – 30 august, ora 10.  La început în sudul Banatului, nordul și vestul Olteniei, cea mai mare parte a zonelor montane și a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, spre orele serii și în nordul Banatului și Crișana, iar din a doua parte a nopții (29/30 august) în Maramureș, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, pe alocuri cu aspect de vijelie (rafale de 55-70 km/h) și izolat* grindină de dimensiuni mici. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 15-25 l/mp, iar punctiform* 35 l/mp.

Local, fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-40% din zona de interes (ex. cantități de apă >15-25 l/mp, etc.). Izolat și pe arii restrânse,  fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.).  Pe arii mai restrânse și pentru intervale scurte de timp, fenomenele pot depăși intensitatea estimată, astfel fiind necesară emiterea avertizărilor nowcasting cod portocaliu, de către ANM.

Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat arealul și intervalul exact de manifestare. Zonele aflate sub incidența codurilor sunt acelea unde probabilitatea de apariție a fenomenelor este mai ridicată, nefiind însă obligatoriu ca furtunile să afecteze fiecare localitate din județul respectiv.
Intervalele menționate în postare sunt orientative și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *