Guvernul Ciucă majorează salariile bugetarilor. Anunțul oficial al ministrului Muncii

Foto: tylaz

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, majorarea salariilor personalului plătit din fonduri publice, potrivit stirileprotv.ro.

”Prima ordonanță de urgență se referă la majorarea, începând cu 1 august a salariilor lucrătorilor din mediul bugetar, acei lucrători care nu erau la nivelul din 2022. Majorarea constă în acordarea unei pătrimi din diferența aflată în plată și nivelul prevăzut în legea 153 pentru anul 2022.” – a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, la finalul ședinței de Guvern.

Întrebat de jurnaliști cât de mari vor fi aceste majorări salariale, ministrul a spus că ”în general”, acestea vor fi ”în jurul sumei de 150 de lei”, în timp ce numărul bugetarilor beneficiari va fi de aproximativ 1 milion.

”În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajați și sunt angajați care vor primi și mai puțin. Iar în afară de personalul medical care deja știm că este la nivelul din 2022 mai sunt salariați în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 și acei salariați nu primesc majorarea, pentru că deja sunt acolo. De precizat este că aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat.” – a mai spus Marius Budăi.

În ceea ce privește impactul bugetar, acesta va fi în jurul sumei de 2 miliarde de lei, a afirmat ministrul.

Este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și, desigur, o creștere în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri sociali și, desigur, ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliției.” – a declarat și premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Astfel, prin proiectul de act normativ se acordă, începând cu luna august, o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Măsura este motivată prin faptul că actuala criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide „s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

Ce salarii au bugetarii și cât cheltuiește statul pe ele

În iunie salariul mediu net din administrația publică (locală și centrală) a fost de 5.379 de lei, cu 1.762 lei mai mult decât salariul mediu net la nivel întregii economii, care a fost de 3.977 de lei, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În Învățământ salariul mediu net, tot în iunie, de 3.801 lei, sub cel mediu net pe economie. În Sănătate și asistență socială a fost 4.235 de lei, cu aproximativ 250 de lei peste cel mediu net pe economie.

În iunie anul acesta statul avea 1.269.712 angajați (bugetari), dintre care 812.000 în administrația publică centrală și circa 457.000 în administrația publică locală. Simplu spus: aproape unul din patru salariați din România e plătit direct din bugetul statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *