Suferință în tăcere. Deși abuzate de soți, mii de femei din Botoșani refuză ajutorul statului. „De multe ori, acestea sunt dependente economic, moral, social de agresor”

Deși mii de femei sunt anual abuzate de concubini sau soți, în județul Botoșani, doar o mică parte dintre acestea cer protecția statului. Un centru specializat pentru protecția lor, pentru care s-a cheltuit un milion de euro, zace aproape gol, scrie Adevarul.ro.

În județul Botoșani, mai ales în zonele rurale, abuzul femeilor este la ordinea zilei. Concubinii sau soții se impun în multe cazuri cu pumnul, parul sau biciul. Statisticile sunt grăitoare. Numai anul trecut, polițiștii botoșăneni au intervenit la peste 1.000 de cazuri de violență domestică, în tot județul. Cu toate acestea, puține femei depun plângere sau profită de facilitățile oferite de stat pentru a fi protejate, preferând să se întoarcă la abuzator și să îndure în tăcere.

Bate vântul prin centrul pentru femei abuzate

Pe baza statisticilor îngrijorătoare, reprezentanții DGASPC Botoșani au accesat un proiect național cu fonduri europene, prin care să fie construită o rețea de consiliere a victimelor abuzului, dar și o locuință protejată, numită „Casa Venus”, cu șase locuri, unde acestea să fie cazate până la găsirea unei soluții. S-a cheltuit, prin acest proiect, aproape un milion de euro. Cu toate acestea, puține femei abuzate au ajuns să locuiască în această casă protejată,fiind vorba despre șase femei în doi ani.

„Am constatat cu stupoare că pe partea de accesare a serviciului rezidențial nu am avut atâtea cazuri pe cât ne-am fi așteptat. La nivelul județului, sunt foarte multe cazuri de violență domestică ajunse în atenția Poliției și foarte puține care ajung să fie gestionate de DGASPC”, spune Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC.

Femeile bătute preferă să îndure

Motivele, spun reprezentanții de la DGASPC, sunt legate de dependența victimei de agresor, dar și de lipsa de educație. Sunt femei cu mulți copii, fără venit, fără școală, care nu se pot descurca singure și preferă să îndure. „Cea mai mare provocare este să scoatem femeia din mediul abuziv. De multe ori, acestea sunt dependente economic, moral, social de agresor”, adaugă Colbu.

Potrivit aceleiași surse, cele mai multe dintre ele nici măcar nu depun plângere la Poliție, iar accesul în locuința protejată se face doar pe baza unui ordin de protecție.

One thought on “Suferință în tăcere. Deși abuzate de soți, mii de femei din Botoșani refuză ajutorul statului. „De multe ori, acestea sunt dependente economic, moral, social de agresor”

  1. institutii facute fara dupa capul unor dependenti, angajari pe mii de euro la stat, amante, nepoate tampite care nu stiu sa faca nimic..femei.. cum daca ele consuma alcool mai mult decat cei care aduc bani in casa iar cand vin de la munca… ele sunt bete ….societatea este bolnava asta trebuie tratata …duceti copii la scoala daca vor educatie se vor schimba datele problemei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *