Prima școală publică din Moldova se reconstruiește cu voluntari într-o localitate din Botoșani. Va fi transformată într-un muzeu inedit

foto adevarul

La Darabani, în cel mai nordic oraș din România, se reconstruiește cea mai veche școală publică din Moldova. Are peste 150 de ani vechime, în ea au învățat generații întregi de copii de țăran, iar acum va deveni muzeu. Aici vor fi expuse obiecte foarte vechi și rare.

În anul 1841, la Darabani, un târg prosper din nordul extrem al Moldovei, celebrul logofăt Teodor Balș, proprietarul moșiei, înființa o școală publică pentru localnici. Avea sprijinul Epitropiei Școlilor din Moldova, condusă la acea vreme de Gheorghe Asachi, cel care se angajase să plătească din bugetul Învățământului Public suma de 1.000 de lei pentru salariul învățătorului.

Era o inițiativă unicat în Moldova acelor vremuri, fiind singura școală publică din Principat, un loc unde copiii oamenilor de rând puteau învăța carte. Era o năzuință a boierului Balș de a educa populația, de a construi prin educație o țară modernă așa cum văzuse în Occident.

Școala a avut o soartă tristă, în secolul XX, fiind transformată în spălătorie, iar mai apoi abandonată și lăsată să se autodemoleze, deși era un monument istoric cu o semnificație deosebit de importantă. Astăzi, o asociație și un grup de voluntari au reușit să mobilizeze autorități și universități pentru reconstrucția acestei școli și transformarea ei într-un muzeu unicat în România.

Școala de la Darabani, șansa a generații întregi de copii din nordul Moldovei

Așa cum explică bibliotecarul din Darabani Ionel David, această școală este monument istoric de categoria B și a educat generații întregi de localnici care nu ar fi avut o altă șansă. Aici, copiii din familii obișnuite au reușit să învețe carte și să devină preoți, comisari sau învățători.

„Era o clădire țărănească cu două camere și o tindă pe mijloc. A funcționat până în secolul XX, după care a devenit o anexă a spitalului, a fost spălătorie, iar de prin anii 1960 aici s-a înființat un mic muzeu local bazat pe colecția unui învățător, Dumitru Jar. Din anul 2000, clădirea nu mai există”, spune Ionel David.

Altfel spus, după anii 90, clădirea a fost lăsată să se autodemoleze, iar din ea a mai rămas doar fundația originală.

Prima școală publică din Moldova reconstruită după planurile originale

De soarta acestui monument s-a interesat însă Asociația Nord, condusă de Ștefan Teișanu, plecat din Darabani la Cluj, dar care s-a reîntors pentru a dezvolta plaiurile natale. Cu ajutorul asociației, dar și al voluntarilor, a reușit să pună pe picioare un festival național, la care vin mii de tineri din toată țara, cu nume de top, pe scena festivalului.

Tot prin intermediul Asociației Nord, cu sprijinul Primăriei Darabani, a fost fondat în 2014 și Muzeul Nordului, cu o colecție inedită. Asociația Nord și-a propus să reconstruiască, tot cu ajutorul Primăriei Darabani, dar și cu Ordinul Arhitecților din România, această primă școală publică din Moldova, în condițiile în care au rămas fundația originală, poze de epocă cu școala, dar și planurile.

Ștefan Teișanu, cu ajutorul tinerilor arhitecți din țară, dar și al voluntarilor vrea prin intermediul unor clăci să readucă la viață acest monument. Nu oricum, ci folosind materialele și tehnicile de altădată.

„Sunt niște tehnici pierdute, cu greu mai găsim meșteri locali care să se priceapă la asta. De aceea avem acest parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și cu Primăria Darabani. Pe viitor, vrem să avem parteneriat cu mai multe facultăți de arhitectură. Tinerii arhitecți cu meșterii locali, cu voluntari de-ai noștri se vor reuni pentru a învăța la lucru cum anume se construiau casele pe vremuri”, spune Ștefan Teișanu. 

Muzeu unicat în România

Deocamdată, a fost descoperită fundația veche și a fost degajată de pământ cu ajutorul angajaților de la Primăria Darabani. În septembrie, vor fi organizate mai multe clăci prin intermediul cărora va fi ridicată școala

„Am conservat fundația veche pe care am descoperit-o în săpăturile de anul trecut, iar acum o scoatem la iveală. În luna septembrie, vom face claca în timpul căreia vom așeza cu mâna piatră de Miorcani, așa cum era și inițial. Va fi nevoie de 4-5 clăci pentru lutuire, acoperiș cu draniță”, adaugă Ștefan Teișanu.

După reconstrucția clădirii, în vechea școală va fi amenajată o secție a Muzeului Nordului, cu exponate unicat – mobilier școlar și cărți de învățătură din secolul al XIX-lea, urmând să fie un muzeu unic în România, dedicat învățământului rural în secolul al XIX-lea. A fost recuperată inclusiv o parte din colecția învățătorului Jar, din urmă cu o sută de ani. În amenajarea muzeului se va implica Societatea de Studii Istorice din România.

Sursa: adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *