Trist! Botoșaniul, în topul județelor cu cei mai mulți copii rămași acasă în lipsa părinților plecați în străinătate

Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Prahova, Galaţi și Vaslui sunt județele din Români cu cei mai mulți copii rămași singur acasă, în lipsa părinților plecați la muncă în străinătate, se arată într-un studiu al Asociației Salvați Copiii România, scrie g4media.ro.

Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate au rămas în ţară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvaţi Copiii România. Un număr de 21.024 au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra consecinţelor socio-emoţionale pe care copiii rămaşi în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, le resimt şi întăreşte programele de informare şi suport din cinci judeţe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinţilor plecaţi revin în ţară pentru vacanţă.

Datele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România în decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizaţiei Salvaţi Copiii, arată că intenţia de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantion.

Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferenţa fiind reprezentată de situaţiile în care părinţii nu au luat încă o decizie în acest sens. Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinţi este redus (doar 7%), observăm că foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenţie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat ţine de piaţa muncii (locuri de muncă, condiţii de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătăţirea sistemului de sănătate (24%) şi de ameliorarea climatului social general/vieţii politice (20%).

„Chiar dacă părinţii sunt nevoiţi să muncească peste graniţe şi-şi lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absenţa fizică să nu fie dublată de absenţa emoţională. Părinţii trebuie să facă parte din viaţa copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanţă”, susține Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.

Cei mai mulţi copii rămaşi singuri acasă sunt în judeţele:

  1. Suceava – 6.518
  2. Botoşani – 5.025
  3. Iaşi – 4.855
  4. Neamţ – 4.019
  5. Bacău – 3.809
  6. Prahova – 3.196
  7. Galaţi – 3.067
  8. Vaslui – 2.919
  9. Constanţa – 2.765
  10. Maramureş – 2.064

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *