Are 85 de ani și a fost condamnat pentru uciderea unui om. Pedeapsă pentru un bătrân din Botoșani

Un bărbat de 85 de ani, din Botoșani, care a fost acuzat că a omorât un om, a fost condamnat, marți, la trei ani de închisoare cu suspendare. Tribunalul Botoşani a dispus condamnarea lui Ioan Puiu, din comuna Truşeşti, pentru săvârşirea infracţiunii de  „loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”.

Botoșăneanul este acuzat că, pe 27 august 2018, în jurul orei 16.00, pe fondul unui conflict verbal, l-a împins împins pe un alt bărbat, împreună cu care se afla pe terasa unui bar din comună. Victima a căzut cu fruntea de gardul împrejmuitor al terasei şi a suferit leziuni care au dus la deces.

Decizia instanței din Botoșani nu este definitivă.

Solutia pe scurt:

Condamnă pe inculpatul Puiu Ioan, trimis în judecată prin rechizitoriul nr. 1409/P/2020 din 25 ianuarie 2022 al Parchetului, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, prev. de art. 195 alin. 1 din Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal ?i art. 79 alin. 1 Cod penal. În baza art. 91 şi 92 Cod penal suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pentru o durată de 3 ani, calculată de la data rămânerii definitive a prezentei. În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a)să se prezinte la Serviciul de probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c)să anunţe Serviciului de probaţiune Botoşani, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d)să comunice Serviciului de probaţiune Botoşani schimbarea locului de muncă; e)să comunice Serviciului de probaţiune Botoşani informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 Cod penal impune inculpatului obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 şi 4 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 zile, constând în activităţi edilitar gospodăreşti în cadrul Primăriei Trușești sau în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice Trușești, jud. Botoșani. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 alin. 1, 4, 5 şi 6 Cod penal, privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. Obligă pe inculpat să plătească fiecăreia dintre părţile civile Pătraşcu Marinela şi Pătraşcu Vasile câte 2.500 lei cu titlu de daune materiale, iar părții civile Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani suma de 302,90 lei cu același titlu. În baza art. 7 alin. 1 rap. la art. 4 alin. 1 lit. din Legea nr. 76/2008 va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat, urmând ca acesta să fie informat că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. Obligă pe inculpat să plătească statului suma de 2.700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 16 august 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *