Enervat pe „haosul” din clasă, un profesor și-a făcut elevii „cretini și împuțiți” și a lovit un copil. Școala i-a tăiat salariul

Un profesor de geografie de la Colegiul Național Cuza Vodă Huși, județul Vaslui, a fost trimis în judecată după ce în luna februarie a acestui an a umilit și amenințat doi elevi, iar pe unul dintre ei l-a lovit cu palmele. Profesorul recunoaște că „și-a pierdut cumpătul” și i-a jignit pe elevi, însă a negat agresiunea. Camerele de supraveghere au arătat însă altceva, scrie Libertatea.
Cazul a ajuns în atenția polițiștilor după ce o înregistrare audio care îl surprindea pe cadrul didactic țipând la elev a ajuns în spațiu public. Înregistrarea a fost realizată cu telefonul mobil de o elevă din clasa respectivă și a circulat printre elevi și prin intermediul grupurilor de WhatsApp, ulterior fiind publicată și în presa locală.

„Treci aici, am spus, te bat de îți sună apa în cap. Dă-i drumul acasă sau stai acolo! Să nu te mai prind aici. Acolo stai! Dobitoc împuțit. Crucea mă-tii. Te bat de-ți sună apa-n cap, măi boule. Voi nu știți cu cine stați de vorbă, măi nesimțiților! Mai zi ceva! Mai râzi acuma! Hai râzi oleacă să pot să te bat! Ce faci aici, bă boule, redusule, nici nu știi să scrii, nici să te comporți. Cretin împuțit. Du-te dracu acasă și te spală, măi împuțitule!”, se arată în înregistrarea audio. Potrivit datelor din anchetă consultate de Libertatea, incidentul s-a petrecut pe 28 februarie 2022, la o clasă de a X-a a Colegiului Cuza Vodă din Huși. Profesorul de geografie și-a început ora la ora 12.40. Pentru că erau gălăgioși, le-a dat elevilor un test rapid de aproximativ 15 minute, după care a început să predea.

La un moment dat, un elev din ultimele bănci a aruncat cu o bucată de cașcaval care s-a lipit de unul dintre pereții clasei, iar ceilalți colegi au început să râdă. Doi copii – cel care aruncase – și un altul au intrat în vizorul dascălului.
„În acel moment, inculpatul a venit în spatele clasei și, enervat fiind, le-a adresat cuvinte jignitoare și injurii elevilor, respectiv că sunt împuțiți, reduși, cretini, handicapați, nespălați. După ce le-a adresat cuvinte și expresii jignitoare celor două persoane vătămate, inculpatul a mers lângă persoana vătămată și a lovit-o de două ori cu palma peste cap, după care l-a amenințat cu acte de violență (pe cel de-al doilea elev – n.r.)”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși.

Audiat de anchetatori, profesorul de geografie a declarat că și-a pierdut controlul și a început să țipe la elevi. „Erau agitați, aruncau cu diferite lucruri prin clasă”, a motivat dascălul. A recunoscut că „a adresat cuvinte foarte urâte și i-a jignit” pe doi dintre elevi, însă nu a recunoscut că l-a lovit cu palmele peste cap pe unul dintre ei.
Clasa unde s-a petrecut incidentul avea camere de supraveghere în funcțiune, iar procurorii au solicitat liceului înregistrarea. Iar imaginile au infirmat varianta cadrului didactic.

„La ora 13:12,44 profesorul  îl lovește de două ori cu palma peste cap pe elevul din ultima bancă de pe rândul din mijloc”, au punctat procurorii în actul de sesizare al instanței.
Pe lângă ancheta procurorilor, la nivelul Colegiului Cuza Vodă din Huși a fost convocată comisia de disciplină, iar în urma anchetei, profesorul a fost sancționat cu diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de 4 luni. „Astfel de comportamente nu vom tolera niciodată. A fost surprinzător și pentru noi. Eu am fost la o oră de-a dumnealui, a avut un comportament absolut normal. Firește, în prezența mea, nici nu și-ar fi permis niciodată să facă așa ceva”, a declarat, pentru Libertatea, Manuela Iacob, directorul Colegiului Național Cuza Vodă Huși.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *