Criză de medici de familie la Botoșani; mai mult de jumătate din medicii din județ sunt pensionari. Șefa CAS: Situația va fi una critică

Județul Botoșani se confruntă cu o criză mare de medici de familie. 19 posturi sunt vacante la Botoșani, iar mai mult de jumătate dintre medicii care încă mai profesează în județ sunt pensionari.

Sunt date îngrijorătoare, iar în cazul în care nu vor veni medici tineri pe posturi, botoșănenii, cei mai mulți din mediul rural, nu vor mai avea de unde să ia o rețetă sau un bilet de trimitere.

Mai mult de jumătate din medicii de familie din județ sunt cu vârsta de peste 60 de ani, cu prelungire de activitate, conform legislației în vigoare, cu avizul Colegiului Medicilor și a Direcției de Sănătate Publică. Dacă în perioada următoare nu vor veni medici noi de familie, situația va fi una critică, pentru că, dacă aceștia vor decide să-și înceteze activitatea, vom fi în situația ca mulți dintre asigurați să nu mai aibă unde să se înscrie la un medic de familie”, a declarat Alina Mustiață, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani.

Pentru a acoperi nevoia de servicii medicale în zonele din județ unde nu există medic de familie, ca o soluție de avarie, s-au făcut puncte de lucru secundare ale medicilor de familie din zonă.

Sincer, situația mă îngrijorează, pentru că pacienții vin la noi și ne întreabă: eu unde să mă înscriu? Unde să mă duc? Eu nu pot decât să-i dau o listă cu medicii care au mai puțini asigurați, cumva să-și aleagă”, a precizat directorul CAS Botoșani.

Mai mult, în ultimii ani, puțini dintre medicii studenți s-au orientat către specialitatea medicină de familie.

În municipiul Botoșani sunt disponibile cinci posturi de medic familie, însă vacante sunt și posturi în localitățile: Flămânzi, Adășeni, Blândești, Broscăuți, Concești, Dimăcheni, Drăgușeni , Hudețti, Manoleasa, Viișoara, Vorniceni, Ungureni, Suharău și Cotușca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *