Bronhoscopia flexibilă (Fibrobronhoscopia)

Dr. Ciprian Sebastian Lovin, medic primar Chirurgie toracică, Arcadia
Dr. Ciprian Sebastian Lovin, medic primar Chirurgie toracică, Arcadia

Bronhoscopia flexibilă este o procedură minim invazivă care are rolul de a explora traheea și bronșiile unui pacient, pentru a vizualiza anomaliile și pentru a realiza prelevări diagnostice. Această procedură se realizează cu un aparat numit bronhoscop, un instrument de forma unui tub subțire care are în capăt o sursă de lumină și o cameră video, cu ajutorul căreia medicul va examina aproximativ 2/3 din căile aeriene ele pacientului.

Acest examen este esențial pentru diagnosticul afecțiunilor pulmonare sau bronșice. Permite descoperirea infecțiilor, inflamațiilor sau a unui cancer.

Bronhoscopia flexibilă (fibrobronhoscopia) este indicată atunci când pacientul acuză:

  • tuse veche de mai multe luni;
  • tuse cu expectorație cu sânge (hemoptizie);
  • răgușeală cronică;
  • respirație zgomotoasă sau șuierătoare, în special localizată într-o anumită zonă a toracelui;
  • rezultate anormale la investigații imagistice (radiografie pulmonară, CT toracic).

Înainte de realizarea bronhoscopiei flexibile, este necesar:

  • un examen CT toracic;
  • analize de sânge pentru evaluarea probelor de coagulare (există un risc de sângerare în cazul în care sunt recoltate probe de țesut pentru biopsie).

În același timp, trebuie să fie menționate date despre:

  • istoricul medical al pacientului;
  • medicația cronică anticoagulantă sau antiagregantă;
  • un istoric al alergiilor cunoscute la medicamente, în special la xilină (lidocaină), agent anestezic local ce va facilita manevra.

În ziua investigației, este important:

  • ca pacientul să aibă asupra sa toate documentele medicale personale;
  • fasting-ul (lipsa aportului alimentar lichid sau solid de minimum 6 ore);
  • dacă există proteze dentare mobile, acestea vor fi scoase în prezența medicului examinator, imediat preprocedural.

Examinarea se realizează în ambulator, cu anestezie locală, și are o durată de aproximativ 15 minute. Se introduce bronhoscopul pe gură sau pe nas și este avansat apoi în arborele bronșic. Pacientul rămâne la final sub supraveghere medicală pentru aproximativ 30 de minute.

În cazul în care bronhoscopia se realizează cu anestezie generala (sedare), supravegherea postsedare se poate extinde la câteva ore. În această situație, pacienții trebuie să știe faptul că este interzisă conducerea oricărui tip de vehicul în următoarele 24 de ore.

Bronhoscopia flexibilă nu este o procedură dureroasă, însă poate produce un grad de disconfort.

După bronhoscopie, pacientul va rămâne în sala de monitorizare pentru supraveghere atentă. Pentru a evita accidentele de aspirare, va fi interzis aportul alimentar lichid și solid pentru următoarele 1-2 ore, până când efectul anestezicelor va dispărea complet. În următoarele zile poate exista un disconfort la nivelul gâtului, răgușeală, tuse și dureri musculare. Aceste simptome sunt normale și dispar fără tratament. Este posibilă apariția febrei (>38° Celsius). Dacă aceasta persistă mai mult de 24 ore, pacientul trebuie să anunțe medicul. În situația prelevării bioptice, buletinul histopatologic va fi eliberat după aproximativ 4-6 zile.

Bronhoscopia flexibilă (fibrobronhoscopia) este o procedură diagnostică care se realizează în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *