Ce amendă primeşti dacă circuli cu viteză prea mică în România. Puţini şoferi ştiu de această regulă

Amenzile pentru depășirea limitei legale pe drumurile din țară – din interiorul localităților și din afara acestora – sunt de ani buni spaima șoferilor. Un detaliu mai puțin cunoscut de conducătorii auto este ce amendă primești dacă circuli cu viteză prea mică în România. Ce sancțiuni sunt prevăzute în Cod Rutier 2022.

Regula de care puțini șoferi știu
Prevederile legale din Cod Rutier 2022 vin cu o serie de obligații pentru toți șoferii care conduc pe teritoriul României. Dintre toate acestea, cele care dau mari bătăi de cap celor care se au tendința de a apăsa prea mult de pedala de accelerație sunt cele legate de limitele de viteză pe șoselele din țară.

Potrivit Codului Rutier, în interiorul localităților, viteza maximă legală admisă este de 50 de kilometri pe oră, aplicabilă tuturor autovehiculelor.

Pentru vehiculele încadrate în categoriile A și B, limita de viteză este de de 100 de km/h pe drumurile europene, express și naționale, în timp ce pe autostradă este de 130 de km/h. Pe celelalte tipuri de drum, limita de viteză admisă este de 90 de km/h.

Valoarea amenzilor de circulație se calculează în funcție de punctul de amendă care este, în 2022, 145 de lei. Cea mai mică sancțiune care poate fi acordată unui șofer este de două puncte amendă, adică 290 de lei, iar cea mai mare amendă este de 2.900 de lei.

Ce amendă primeşti dacă circuli cu viteză prea mică
Sancțiunile se stabilesc în funcție de numărul de kilometri cu care șoferul depășește viteza legală admisă:

pentru 10-20 km/h peste se dau două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 lei), și două puncte de penalizare;
pentru 21-30 km/h peste  se dau patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 lei), și trei puncte de penalizare;
pentru 31-40 km/h peste se dau de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 lei), și patru puncte de penalizare;
pentru 41-50 km/h peste se dau de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 lei), și şase puncte de penalizare;
pentru peste 50 km/h, se dau de la nouă la 20 puncte-amendă, și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile;

Un lucru mai puțin știut de conducătorii auto este acela că pot fi amendați și dacă merg sub viteza minimă legală. Potrivit Codului Rutier 2022, dacă un șofer circulă cu o viteză cu cel puțin 10 km/h mai mică decât limita impusă de lege, fără a avea un motiv întemeiat, poate fi sancționat cu două sau trei puncte de amendă.

Sursa: Impact.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *