De ceea ce le era frică nu au scăpat. Polițiștii obligați să plătească pentru amenzile date în pandemie

Pentru polițiștii de rând s-a deschis Cutia Pandorei. Astfel, procesele pierdute în instanță de instituțiile subordonate MAI, pe amenzile aplicate în pandemie, sunt imputate agenților. După cum semnalează Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), o polițistă din Bistrița-Năsăud a fost obligată de inspectoratul județean să plătească cheltuielile de judecată, care reprezentau mai mult de jumătate din salariul acesteia.

”Pe fondul măsurilor legislative luate, atunci, în viteză, al campaniilor de presă agresive, al dispozițiilor prezidențiale televizate, repetate la 2-3 zile, al indicațiilor prețioase primite, vreme îndelungată, seară de seară, prin mass-media, de la mai-marii MAI, precum și al presiunii psihologice instituite de către șefii ierarhici asupra polițiștilor, o colegă mai puțin experimentată a aplicat o sancțiune contravențională administratorului unei terase care funcționa după ora 22.00. Instanța de judecată a anulat procesul-verbal și a obligat IPJ la plata a peste 1.000 lei cheltuieli de judecată. Comisia de cercetare administrativă a IPJ i-a imputat agentei de poliție suma respective, care reprezintă mai mult de jumătate din salariul ei de funcție pe o lună, fapt pentru care colega noastră s-a adresat sindicatului pentru asistență juridică (apărare)”, se arată într-un comunicat al SNPPC. Totodată, sindicatul susține că cei care i-au obligat pe polițiști să acționeze haotic, să alunge lumea de pe străzi, să închidă terase, să efectueze controale la domiciliile carantinaților, să interzică nunți, botezuri și înmormântări, să verifice conformitatea măștilor de protecție și a certificatelor verzi, să aplice amenzi usturătoare și să întocmească dosare penale, nu au suportat niciun fel de consecință.

”Poliția nu trebuie să se mai ploconească în fața politicului”

Președintele SNPPC, Vasile Zelca, ne spune că toate actele normative din pandemie s-au făcut pe genunchi, astfel că se emiteau ordonanțe cu aplicabilitate de a doua zi. ”Așa se întâmplă când ai niște șefi obedienți, politruci de doi lei, care cer tot timpul să dai amenzi, ca să vadă lumea ce mare scofală a făcut Guvernul cu interdicțiile pe care le-a dat. Instituția nu trebuie să se mai grăbească să se ploconească în fața politicului. Aproape toate ordonanțele pe care le-a dat Guvernul pe Legea 55/2020 au fost declarate neconstituționale. În urmă cu vreo trei săptămâni, Camera Deputaților a legiferat anularea tuturor sancțiunilor date la frontieră celor care nu și-au declarat domiciliile unde își vor petrece izolarea sau carantinarea. Deci totul a fost o prostie crasă. Iar acum vedem că instituțiile MAI nu-și asumă niște responsabilități. Șefii de la IPJ Bistrița Năsăud spun că polițista nu trebuia să aplice sancțiunea, dar, cand a aplicat-o, s-au lăudat cu ea la București. Obligația șefilor este să facă instructajul polițiștilor, să-i îndrume, să-i coordoneze și să-i controleze”, ne-a declarat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Toate amenzile au încălcat legea

Sindicaliștii din MAI susțin că politicul trebuie să-și asume și să anuleze toate amenzile date în pandemie. Aceștia arată că, dacă se apucă CCR-ul să o ia la bani mărunți, toată legislația pe Covid este neconstituțională. ”În primul rând nu s-a respectat nimic din OG 2/2002, privind aplicarea sancțiunilor contravenționale, care spune că orice act normativ sancționatoriu devine aplicabil după cel puțin 15 zile de la emiterea lui, tocmai ca să existe o perioadă de conformare. Nu poți să dai azi o ordonanță că de mâine o societate comercială trebuie să aibă paravan de Plexiglas, de exemplu. Nu poți să dai la 10 noaptea o lege ca, de la 12 noaptea, să-l omori pe om că nu are nu știu ce”, ne-a mai precizat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Sursa: national.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *