FOTO! O asociație umanitară din Botoșani a ajutat la refacerea casei unei familii cu 10 copii

Familia Cârtițe din localitatea ieșeană Costești are începând de luni, un cămin renovat, mobilat și înfrumusețat cu sprijinul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și cu implicarea celor de la Asociația „Salvează o inimă” din Botoșani. Locuința a fost refăcută cu ajutorul donatorilor care au contribuit pe platforma darpentrucopii.ro.

Casa restaurată de Pro Vita Iași a fost binecuvântată ieri dimineață de către un sobor de preoți, fiind oferită înapoi familiei cu zece copii.

La eveniment au fost prezenți pr. Radu Brînză și pr. Dragoș Bălinișteanu de la Departamentul Pro Vita Iași, pr. Gheorghe Muraru, Protopop de Pașcani, pr. Robert Chirilă, parohul Bisericii „Sfinții Arhangheli” Pietrișurile și Vlad Plăcintă, președintele Asociației „Salvează o inimă”.

”Luni a avut loc slujba de sfințire a casei familiei Cârtițe din satul Costești, unul dintre cazurile pe care le-am abordat în cadrul proiectului «Dar pentru copii», program susținut de Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor. Este un moment de bucurie pentru că această etapă, acest proiect a început în urmă cu un an jumătate, când am început să strângem bani pentru refacerea casei în care locuiesc cei 10 copii ai familiei. Este vorba de o casă generoasă, cu patru camere de locuit. Am reușit să refacem aceste spații, să le aducem într-o situație în care copiii au acum un loc adecvat în care să se joace, să își facă temele, în care să se roage. Am reușit totodată să le amenajăm o bucătărie și o baie interioară, fapt care schimbă cu totul modul de a viețui. Au acces la niște condiții mult mai bune. A fost un proiect dificil pentru că uneori este mai greu să refaci un lucru decât să-l construiești de la zero, dar am reușit să ajungem aici cu ajutorul donatorilor cu inimă bună, a declarat pr. Dragoș Bălinișteanu, coordonatorul Campaniei „Dar pentru copii”.

Campania pentru refacerea casei a început în luna decembrie 2020 și a adunat peste 130.000 de lei. Suma obținută a fost folosită pentru restaurarea integrală a locuinței: refacerea acoperișului și a camerelor de locuit, transformarea unul hol în baie, refacerea bucătăriei, transformarea unei camere în cămară și cameră tehnică pentru centrală, montarea unei centrale și a unui sistem de încălzire, montarea instalației sanitare și electrice, izolare și tencuire. Peste jumătate din banii folosiți, 70.000 de lei, au fost donați de asociația botoșăneană, iar restul sumei a provenit din donațiile strânse cu ajutorul platformei Pro Vita Iași.

”Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem la ziua sfințirii, la o familie frumoasă, numeroasă și credincioasă. Proiectul a început în colaborare cu părintele Dragoș Bălinișteanu. Am văzut anunțul pe Doxologia.ro, am sunat și am spus că vrem și noi să sprijinim financiar. În primă fază am oferit 30.000 de lei, ulterior când am văzut că mai este nevoie de bănuți, am mai suplimentat cu 40.000. Ne dorim ca în zilele următoare să terminăm baia și să achiziționăm lemne pentru iarnă. Îi mulțumim lui Dumnezeu că rânduiește aceste daruri pentru că de la El sunt toate, a afirmat Vlad Plăcintă, președintele Asociației „Salvează o inimă”.

Familia Cârtițe locuiește în comuna Costești și numără astăzi 10 copii. Din păcate, fratele cel mai mare, Costeluș, a trecut la Domnul în urma unui accident, iar cei 10 frați rămași în viață, dimpreună cu părinții lor, trăiau până acum într-o locuință inadecvată, fără condiții decente. Povestea lor o puteți urmări aici: https://darpentrucopii.ro/un-copil-plecat-la-ceruri-frate-10-copii-de-nota-10

Campanie de strângere de fonduri pentru bursa lunară a 100 de copii și tineri excepționali

Pro Vita Iași susține la studii 100 de copii și tineri din județele Iași, Botoșani și Neamț, care provin din familii numeroase cu peste 7 copii și au rezultate foarte bune la învățătură. Până în prezent, aceștia au reușit să adune fonduri pentru 88 de burse, prin urmare, Pro Vita prelungește campania până la 31 iulie, în vederea colectării resurselor pentru restul de 12 burse. Bursa lunară de studiu în valoare de 200 de lei reprezintă pentru copii o resursă financiară pentru a-și asigura nevoile de bază, pentru aprofundarea studiului, dar și pentru pregătirea de viitor.

Pro Vita Iași derulează din anul 2016 proiectul de susținere la studii care are ca scop sprijinirea parcursului educațional și profesional al copiilor din cadrul Programului de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *