Pestă porcină africană în gospodăria unui fost primar din Botoșani. Boala, descoperită în urma unui scandal

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în gospodăria unui fost primar din județul Botoșani. Este vorba de fostul primar al comunei Stăuceni, Valentin Burlacu, în gospodăria căruia au fost găsiți șapte porci bolnavi. Unul dintre ei a murit, iar ceilalți șase au fost sacrificați în urma intervenției autorităților.

Cazul a intrat în atenția autorităților, după ce un localnic din Stăuceni a sunat la 112 susținând că este agresat de fostul primar și că acesta i-ar fi aruncat în curte porcul mort, pe care l-ar fi luat chiar de la el.

Polițiștii au ajuns la fața locului și au găsit animalul mort. Ei au sesizat Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care e prelevat probe de la porc. Analizele de laborator au confirmat existența virusului PPA. Ca urmare, medicii veterinari au extins ancheta, găsind în gospodăria fostului primar alți șase porci bolnavi, care se aflau în agonie. Animalele au fost ucise și incinerate.

În aceste condiții, la nivel comunei a fost declarat un focar de PPA și au fost impuse anumite restricții privind sacrificarea și circulația animalelor.

Cum reuşeşte un bărbat din Botoșani să obţină o frumoasă recoltă de legume cu foarte puţină apă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *