Mai multe localități din Botoșani solicită bani de la Guvern pentru pagubele produse de inundații. Prefect: Sper că vom primi suma solicitată

Instituția Prefectului Botoșani a înaintat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației și Ministerul Finanțelor, un proiect de Hotărâre de Guvern și o notă de fundamentare privind alocarea unei sume de bani din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2022, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale din Județul Botoşani afectate de calamităţile naturale.

În perioada mai-iunie 2022 pe raza Judeţului Botoşani au avut loc fenomene hidrometeorologice deosebite (precipitaţii însemnate cantitativ pe unele suprafeţe din judeţ, căderi de grindină, vânt puternic şi vijelii) care au produs pagube materiale pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale, fiind afectate infrastructurile rutiere ale acestora (tronsoane ale unor străzi, drumuri comunale, săteşti, de exploatare și podețe), precum și obiective administrative, locuințe şi anexe gospodărești.

De asemenea, au fost înregistrate pagube la culturile agricole (floarea soarelui, porumb, soia, grâu, rapiţă, etc), pășuni și fânețe.

Unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora s-au produs pagube sunt: municipiul Botoşani, oraşul Darabani şi comunele: Avrămeni, Albeşti, Cândeşti, Conceşti, Curtești, Durnești,  Manoleasa, Mileanca, Mitoc, Vârfu Câmpului, Viişoara şi Vorona.

Având în vedere faptul că în bugetele unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora au fost înregistrate şi evaluate pagubele produse de fenomene hidrometeorologice deosebite  nu sunt cuprinse resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare, în vederea refacerii obiectivelor afectate, a fost solicitată alocarea sumei de 3.395,000 mii lei din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2022.

„Ne dorim ca aceste fonduri să se aloce cât mai repede. Am făcut demersurile necesare, am solicitat alocarea sumei de 3.395,000 mii lei din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului. Sper că vom primi suma solicitată”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *