Cum se apără fostul europarlamentar PNL, Mihai Țurcanu, acuzat de DNA că a făcut presiuni pentru ca o firmă de partid să câștige o licitație

„Se făceau achiziții de cel puțin patru ori mai scumpe decât prețul de pe piață”, susține Mihai Țurcanu, fostul director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani și fost europarlamentar PNL. Directorul chiar folosește experiența sa de la Bruxelles ca să explice că nu e vinovat și că a venit cu alte mentalități în România, dar care au fost speculate cu rea intenție de colegi.

Directorul Mihai Țurcanu este cercetat sub control judiciar de către DNA, fiind acuzat că a pus presiuni pe angajații din subordine pentru a favoriza la o licitație firma pe care o prefera, dar care nu îndeplinea condițiile legale.

Libertatea a relatat faptele care i se impută lui Țurcanu. Una dintre acuzații vizează „răzbunarea” directorului pe angajate. Acestea l-au denunțat la DNA după ce le-a dat un calificativ anual de 2,25, pentru că, susțin ele, au refuzat să dedice o licitație unei „firme de partid”.

Iată interviul realizat de Libertatea!

– Au mai fost alți funcționari din cadrul DSVSA Botoșani care au primit calificativ nesatisfăcător?

– La evaluarea făcută de mine, nu. Doar ele două au primit calificativul nesatisfăcător. Una era șef serviciu, cealaltă era consilier responsabil de achiziții. Dacă doamna de la achiziții a greșit, a greșit și doamna șef serviciu, pentru că răspunde de ceea ce face responsabilul de achiziții.

– Cum vă explicați că aceleași doamne, cu un an înainte, au primit calificativul maxim. Evaluarea a fost făcută tot de dumneavoastră? Într-un an de zile au devenit atât de slabe profesional?

– Haideți ca să înțelegeți contextul. Eu am preluat funcția de director al DSVSA Botoșani în august 2020. Perioada mea de evaluare era din august până în decembrie. Din păcate, fosta directoare murise. Trebuia să evalueze cineva activitatea dumnealor. Revenirea mea la DSVSA Botoșani a fost plină de acțiuni brutale împotriva mea. Nu s-a dorit revenirea mea și ocuparea funcției de director. Acele persoane nu ar fi avut controlul dorit. Erau obișnuiți să conducă în trei, în patru această direcție. Era un control total și eu nu făceam parte din acel joc. Era o grupare, îmi asum ceea ce spun, care funcționa foarte bine. Mi s-a sustras dosarul profesional, fiind amenințat la acea vreme că se vor face acțiuni împotriva mea, că nu știu ce au descoperit în dosarul meu. Ceea ce era total fals. Am trecut și peste acest aspect. Am vrut să fie liniște în cadrul direcției.

– Ați intervenit în organizarea acelei licitații, ați făcut presiuni pe funcționarii din comisii?

– La organizarea acelei licitații nu am intervenit decât în momentul în care am avut niște semnale că s-au organizat niște produse neconforme cu caietul de sarcini. Nu vreau să pară că fug de răspuns, dar pentru că nu am dat declarație oficială nu aș vrea să se interpreteze, mai ales că urmează judecarea prelungirii controlului judiciar. Pentru că nu s-au făcut toate audierile și probabil aceasta este procedura. Revenind la evaluare, a fost pentru o perioadă scurtă, de patru luni. La început totul este lapte și miere. Lucrurile funcționau și eu am vrut să fie atmosferă plăcută, fără tensiuni. Lăsam de la mine foarte mult pentru a mă cunoaște cu fiecare și pentru a le vedea abordările. Dar începând cu anul 2021, un an bugetar nou, am început să fiu mult mai atent. Fiecare avem atribuții stabilite și regulamentul de organizare și funcționare al ANSVSA.
Ai de ales între a bloca o activitate și a funcționa. De multe ori am stat în cumpănă, ce să fac. Dacă le întorceam eram în imposibilitatea de a ne desfășura activitatea din punct de vedere tehnic.

Până la un moment dat, când, ținând cont că era o achiziție mare de 600.000 de euro și fiindu-mi frică de DNA efectiv, nu am făcut decât să verific cum s-a făcut o recepție a unor produse și dacă corespundeau descrierilor din caietul de sarcini.

– Vă recunoașteți convorbirile interceptate din dosar?

– Ce convorbiri? Am fost filmat șase luni de zile, vă dați seama. Dar… intrăm în dosar și chiar nu aș dori. Dacă discutăm pe principii generale, da. Aș vrea să mai fac o completare, firma respectivă (cea care a câștigat licitația – n.r.) căreia i s-a refuzat recepția i s-a dat termen de remediere cinci zile, conform contractului. Au refuzat să înlocuiască produsele, le-am dat termen de ridicare din magazia DSVSA – 31 ianuarie. Îmi propun reconciliere, la jumătatea lunii ianuarie, adică își recunosc vina, dar că eu nu voi întreprinde nicio acțiune în instanță împotriva lor. Comisia de evaluare a verificat o mostră și ofertele după care trebuiau să se recepționeze produsele de către o comisie de recepție.

– Cum s-a realizat recepția?

– S-a urmărit când eu eram plecat și s-a făcut recepția acelor produse achiziționate de către DSVSA Botoșani, nerespectând legea. Colegii au recepționat doar cantitativ, în condițiile în care în contract spunea că recepția se va face cantitativ, calitativ/inspecția produselor. Am revenit la serviciu săptămâna viitoare, am organizat o altă ședință de colegiu director am pus întrebarea cine a dat dispoziție să se recepționeze acele produse, nimeni nu știa să spună. Am cerut notă de relații la colegii care au recepționat acele produse și am identificat cine a dat dispoziție. Cel care a făcut asta și-a încălcat atribuțiile de serviciu.  I-am trimis pe toți în comisia de disciplină, pe cei din comisia de evaluare și recepție, pentru că nu trebuia să îmi declare mie, ci la persoane neutre cine și cum a dat dispoziție.

– Vă reproșați ceva în legătură cu modul în care au decurs lucrurile?

– Sigur că da, că am vrut să îmi protejez colegii, să nu îi duc la DNA și am ales calea legală din punct de vedere moral și am apelat la comisia de disciplină a instituției. Așa cum spune codul administrativ. Nu m-am dus cu jalba în proțap la DNA să spun ceea ce știam și descoperisem de-a lungul timpului.
Din acel moment (trimiterea la comisia de disciplină – n.r.), lucrurile au început să se precipite, lumea a început să se agite, să-și dea seama că eu o să vreau să merg mai departe și au reacționat în modul în care au reacționat și eu sunt astăzi sub control judiciar. Vreau să mai spun un lucru și îmi asum lucru ăsta: doamna denunțătoare este soția domnului de la SIPI Botoșani, un aspect pe care până acum presa nu l-a menționat. Îmi asum când spun că la DSVSA Botoșani se făceau achiziții de cel puțin patru ori mai scumpe decât prețul de pe piață de fiecare dată.

– Erați director, ce demersuri făcut atunci când a observat că se fac achiziții supraevaluate?

– Am făcut, pe unele le-am refuzat, le-am sugerat să caute în alte părți, să respecte legea, să nu cumpere de pe SEAP de fiecare dată, pentru că legea achizițiilor publice spune exact când faci achiziții directe, ce prospectare de piață să faci. Au respectat, pentru că pe SEAP, dacă dai un telefon, imediat găsești acea persoană și achiziționezi sub umbrela SEAP. Într-adevăr, pe SEAP prețurile sunt mai scumpe, și de patru ori, față de ce găsești pe piață sau când dai un search pe Google. Vă dau un exemplu, un combinezon îl găsești pe piață cu 8,9 lei/bucata, achiziția la DSVA Botoșani se făceau la 45 de lei/bucata. Am intervenit. Dar nu au vrut să țină cont niciodată de recomandările mele. Din acest motiv, am luat decizia să le dau nesatisfăcător, pentru că la obiectivele stabilite în fișa de evaluare și la criteriile de competență am făcut vorbire la fiecare ce nu și-a îndeplinit.

– Ce s-a întâmplat la comisia de disciplină?

– Colegii de la comisia de disciplină au audiat pe cei pe care i-am trimis acolo, ca să nu merg la alte instituții ale statului român. La un moment dat, și-au suspendat activitatea în luna martie și mi-au recomandat să trimit raportul lor preliminar la Camera de conturi, către ANSVSA, către IPJ Botoșani și către ANI. Și acest lucru l-am făcut. Sesizările vizează toate aspectele .

– Vă considerați nevinovat?

– Și aici este o teorie, pentru că la fel se poate interpreta ca o declarație a mea. Că sunt cu sufletul curat și că am vrut să apăr banii publici pot să afirm cu maximă responsabilitate. Că nu am făcut plata a 30 de miliarde pe niște produse neconforme, la fel pot să susțin cu mâna pe inimă.

– E adevărat că ați luat generatorul DSVSA pentru a-l duce la ferma dumneavoastră?

– Generatorul era parte a unui incinerator care era casat din 2020. Discuția este mai largă. A fost o inundație în incinta incineratorului, ușa era deschisă, lucrurile erau lăsate la voia întâmplări. Dar intrăm în dosar și chiar nu se cade.

Sursa: Libertatea

4 thoughts on “Cum se apără fostul europarlamentar PNL, Mihai Țurcanu, acuzat de DNA că a făcut presiuni pentru ca o firmă de partid să câștige o licitație

  1. mda ….. mentalitate de penal …. directori sau primari …deja cand se instaleaza pe scaun , vin cu gasca lor, nepoti , amante , prieteni intotdeauna lingatori si obiedienti, care le-au lipit afise in campanie sau le pupa…..dar si cu lista neagra,adica acele persoane care prin orice mod , trebuie indepartate , pentru ca ,, au deranjat ,, cu ceva….
    in orice institutie sunt cativa care muncesc ca prostii si alte plosnite puse in functii peste noapte , total paralele cu adm . publica si legea , fufe blonde de restaurant sau baieti smecheri , care traiesc pe spinarea astora care muncesc
    Felicitari doamnelor pentru curaj chiar daca dosarele vor dospi intr-un sertar….

  2. DSVSA Botosani, v-a propune BOR, canonozarea directorului de trista amintire Mihai cu fratele Florin si tot neamul. Ziua cand sa fie trecut in calendar sa fie 13 mai, data la care ca prin minune a scapat de un arest preventiv. Iata cateva preocupari din vita acestui sfant: – la servici venea in jurul orei 11, la fel ca si fosta lui nevasta care taie frunza la caini , influenteaza martori si barfeste pe toata lumea, pre numele ei Ana Maria Hertug. Soferii din cadrul DSV erau sub ascultare severa si isi faceau canonul in felul urmator: unul ii ducea fetele la coafor la Iasi, altul o ducea pe masa pe la pietele din Bacau, Vaslui, Galati. Cel de-al treilea ii pastea oile in timpul programului, pe cheltuiala DSV TURCANU PFA. Toate lazile si bazinele de inox din gestiunea DSV, erau duse spre competenta folosinta la stana proprie. Facea eforturi disperate spre a-si angaja nepoata -Arama Aida si spre prosperitatea cumatrei Gherman Ilora.Agentii economici veneau si faceau donatii de importante cantitati de produse alimentare la restaurantul fratelui Florin, iar fosta nevasta Ana Maria colecta fonduri de pe la medicii concesionari. Nimeni nu avea voie sa iasa de sub ascultarea acestui sfant. Frumoase vremuri. Toata ziua sfantul se gandea ce si cum sa fure. In rest mai iesea la cate o rugaciune , in cate o chilie din pensiunea primarului si totodata medicului concesionar din Copalau, cu credincioasa sa dr. Grosu Cristina de la CSVA Baluseni. A fost insa martirizat de procurorii DNA, prntru intreaga sa nevointa intre ale furatului si inselatului.

  3. Domnisoara Grosu e cea care a dat un sac de crotalii unuia din Baluseni sa ia subvenție? Pai dacă a fost salvata de Mihai de pârnaie trebuie sa ii dea ceva și ea..

  4. Hertuga îl îngroapă pe Mihai. Gheboasa, nespălata, cu aliura de golanca umbla prin dsvsa testând intrigi. Ce vrei, din prima doamna a ajuns o cârpă. Mai fata și grosu ți – a luat-o înainte. Cat despre Mihai.. Nema profesie, nema engleza, nema intigenta, doar tupeu de mârlan. Bâlbâi și el ca președinte de autoritate iar ca europarlamentar o rușine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *