O clădire monument istoric din municipiul Botoșani va fi scoasă la vânzare. Consiliul Județean vrea să o achiziționeze

uzina electrica IRE- RENEL- CONEL- E.ONÎncă o clădire monument istoric din municipiul Botoșani va fi scoasă la vânzare, iar Consiliul Județean vrea să o achiziționeze. Este vorba de clădirea monument istoric numită ”Uzina electrică”, care se află pe Calea Națională, la intersecția cu strada Uzinei.

Printr-o adresă transmisă la Consiliul Județean Botoșani, Sierra Quadrant S.P.R.L. aduce la cunoștință că, în cadrul procedurii de faliment a societății Servicii Energetice Moldova S.A. se va proceda la scoaterea la vânzare prin licitație publică și că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Statul Român are drept de preemțiune.

Întrucât Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani nu își exprimă dreptul de preemțiune pentru „Uzină electrică”, monument istoric acest drept se transferă autorităților publice locale, respectiv Consiliului Județean Botoșani și Consiliului local al municipiului Botoșani.

Imobilul monument istoric situat în Calea Națională nr. 36, mun. Botoșani, care datează din 1906, este compus din teren intravilan în suprafață de 1.356,00 mp și construcție în suprafață construită la sol de 850,00 mp, cu un regim de înălțime de S.tehnic+P+I parțial și accesul pe proprietate se face de pe strada principală.

Având în vedere atât amplasarea, cât și caracteristicile constructive, imobilul în cauză poate avea o utilitate publică și poate fi declarat bun de interes județean, întrucât se încadrează în prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind terenurile și clădirile în care își poate desfășura activitatea consiliul județean și aparatul propriu al acestuia, precum și instituțiile publice de interes județean, cum sunt: biblioteci, muzee, spitale județene și alte asemenea bunuri, dacă nu au fost declarate de uz sau interes public național sau local. Prin urmare, Județul Botoșani prin Consiliul Județean Botoșani își poate exercita dreptul de preemțiune asupra bunului monument istoric „Uzină electrică” ”, susțin reprezentanții Consiliului Județean.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Consiliu Județean, Județul Botoșani prin Consiliul Județean Botoșani trebuie să se pronunțe dacă își exercită sau nu dreptul de preemțiune asupra imobilului mai sus menționat. De asemenea, se va efectua o evaluare a clădirii, de către un expert al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, în vederea stabilirii valorii de piață a imobilului.

Consiliul Județean a mai achiziționat o clădire monument istoric, respectiv Casa Moscovici.

Uzina electrica a fost construita in jurul anului 1906 si coincide cu perioada de modernizarea a municipiului Botosani. Situata pe Calea Nationala nr. 36 cladirea a fost construita in locul unui generator ce producea energie pentru oras.

De acest imobil se leaga numele inginerului Anghel Saligny. Aceasta s-a implicat in realizarea constructiei, care avea sa devina monument.

Sase ani mai tarziu, uzina electrica a fost data spre folosinta judetului, fiind una dintre cele mai puternice din nordul Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *