Schimbare la bancomate! Obligația pe care o vor avea toate băncile din România

Un proiect de hotărâre de guvern (HG), lansat în dezbatere publică în mai 2021, aflat acum la CES (Consiliul Economic și Social) pentru a primi avizare, urmăreşte implementarea în legislaţia autohtonă a celor mai recente modificări privind plăţile transfrontaliere din Uniunea Europeană, conform regulamentului nr. 1.230/2021.

În curând, băncile și entitățile de plată vor fi obligate să prezinte clienților comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro și euro-leu, chiar înainte de inițierea plății, la bancomat (ATM) și la punctele de vânzare.

„Se impune transparenţa comisioanelor şi a cursului de schimb utilizat pentru a asigura comparabilitatea şi pentru a-i permite plătitorului să facă o alegere în cunoştinţă de cauză. Comisioanele de conversie monetară pentru toate plăţile cu cardul ar trebui să fie exprimate în acelaşi mod, şi anume ca un adaos procentual la cele mai recente rate de schimb valutar de referinţă euro disponibile, emise de Banca Centrală Europeană”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern (HG).

Informarea legată de comisioane vizează:

  • comisionul de conversie monetară;
  • comisioanele de operaţiune;
  • comisioanele aplicate transferului efectuat online;

În privința comisionului de conversie monetară aferent transferurilor inițiate online, furnizorul va comunica clientului o estimare a comisionului pentru serviciile de conversie monetară aplicabil transferului.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *