Părinții dintr-o localitate din Botoșani, învățați cum să prevină accidentele casnice în care sunt implicați copiii. Nu există „mie nu mi se poate întâmpla!”

Campania „Un cămin sigur pentru copilul tău” a ajuns la Coțușca. În timp ce părinții au fost învățați să prevină accidentele casnice în care sunt implicați copii, micuții au fost informați ce trebuie să facă atunci când sunt în pericol. Nu există „mie nu mi se poate întâmpla!”. Copiii mici trebuie supravegheați în permanență. O clipă de neatenție poate determina sfârșitul tragic al unui destin aflat la început de drum, iar noi, cei responsabili de soarta lui, nu trebuie să uităm acest lucru. Acesta este principalul mesaj al acțiunii de informare și educare preventivă desfășurată în cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău!”.
În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, copiii au participat la activități interactive cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență.

Pompierii botoșăneni le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că este vorba de incendii, inundații sau descoperirea munițiilor rămase neexplodate. Cu ajutorul manechinelor au învățat cum să acorde primul ajutor. Viteza, forța, rezistența și îndemânarea le-au fost testate prin parcurgerea unui traseu cu obstacole. Însă, cea mai mare provocare a fost misiunea de salvare a doi ursuleți de plus, ce a implicat trecerea printr-un tunel, urcarea pe un tobogan, alergarea printre jaloane și stingerea unui incendiu imaginar. Eforturile depuse de copii au fost răsplătite de pompieri cu dulciuri. Toate misiunile de salvare au fost conduse de Pompierul Sam.

La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani. Dezvoltarea conceptului de cămin sigur a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.
Pentru realizarea obiectivului campaniei, astăzi ne-am bucurat de sprijinul Primăriei Comunei Coțușca, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Coțușca, al cadrelor didactice de la școlile din comună și al Simonei Cărbunaru, voluntar în cadrul programului național „Salvator din Pasiune”.

Informare preventivă!

Atunci când gătiți, nu lăsați copilul aproape de aragaz sau de locul în care ați pus recipiente cu lichid fierbinte!

Chibriturile, brichetele și alte obiecte asemănătoare nu trebuie lăsate la îndemâna acestora!

Aparatele electrocasnice trebuie depozitate în locuri inaccesibile celor mici!
Asigurați ferestrele, ușile, pentru a nu permite accesul copilului, nesupravegheat, la scări sau balcon!
Ascundeți firele electrice sau cablurile în spatele mobilei deoarece copilul poate să tragă de ele și să răstoarne obiectele!
Nu îi lăsați să umble la prize pentru a nu se curenta sau pentru a nu produce un incendiu! Folosiți accesorii de protecție a prizelor!
Acoperiți fântâna cu capac! La fel, acoperiți cu capace (mai grele) orice alt vas cu apă din curte sau casă: cratiţe mari, găleţi, căzi, butoaie, etc.
Zăvorul este important în prevenirea accidentelor. Dacă aveţi toaletă în curte, formaţi-vă un obicei de a închide uşa cu zăvorul/cârligul.
Orice groapă este un pericol pentru copilul mic. Ingrădiți aceste zone!
Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *