Seceta face ravagii în România! Meteorolog: Până la 1 august va fi mai cald decât indică normele şi deficit mare de apă în sol

115 localități din vestul, sudul și estul României sunt afectate de secetă. Peste 50 delocalităţi primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua. Fermierii au pierderi uriașe și cer stare de calamitate. Iar veştile meteorologilor nu sunt deloc bune.

Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” au anunţat vineri că zonele afectate de fenomenul de secetă sunt orașele mici și comunele, acolo unde sistemele de alimentare cu apă (care aparțin operatorilor de apă-canal) sunt subdimensionate în raport cu dezvoltarea zonei, dar şi mediul rural unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sistemele mici centralizate alimentate din foraje. Pentru aceste zone, autorităților locale și cu sprijinul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență asigură resursa de apă pentru toți cei care au nevoie de apă pentru băut și activitățile curente.

ANAR a anunţat vineri că la nivel național, rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi, la care se adaugă alte 2 miliarde de metri cubi din lacurile de acumulare mai mici administrate la nivel național. În total, este vorba despre 5,28 miliarde de metri cubi în condițiile în care 1,22 miliarde de metri cubi reprezintă cerința pentru alimentarea cu apă a populației.

„Estimăm ca, până la sfârșitul lunii iulie, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă în principalele lacuri de acumulare, coeficientul de umplere să fie menținut la un nivel de peste 70%”, susţin specialiştii ANAR.

Potrivit şefei ANM Elena Mateescu, în ultimele 10 luni, doar în decembrie şi aprilie s-au înregistrat cantităţi peste normele climatologice. Cea mai gravă situaţie a fost în Moldova, unde cantităţile de precipitaţii au fost sub 200 de litri pe metrul pătrat, insemnând, în medie, 10 litri pe lună, practic, cât o căldare de apă.

„De la începutul verii, ANM a emis 32 de  atenţionări de timp now casting de vreme severă imediată, cu anticipaţie de 0 până la 6 ore, 2 coduri roşii pentru caniculă, pentru partea de Vest, Nord Vest a ţării. Dacă înainte se emiteau 1, 2 coduri roşii pe întreg anul,  cu referire la alertele meteorologice la nivel naţional,  iată că acum suntem la jumătatea verii şi avem deja două coduri roşii pentru caniculă”, a spus Elena Mateescu pentru Adevărul.

După 14 iulie, temperaturile vor creşte din nou.

„Actualizarea estimărilor indică o probabilitate mare ca între 18 iulie şi 1 august, temperaturile medii să fie peste normele climatologice specifice perioadei, iar deficitul de apă din sol va face ca seceta să fie în extindere şi accentuare”, mai spune Elena Mateescu, informeaza RomaniaTV care citeaza Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *