Cea mai mare competiție de dezbateri din țară de după pandemie, organizată la Botoșani

În zilele de 1-3 iulie, Botoșaniul a simțit un val nou de tineri din toată țara care s-au unit cu ocazia competiției de dezbateri academice Botoșani Debate Revolution, organizată de clubul de dezbateri academice a Colegiului Național Mihai Eminescu, prin elevii Șovan Eduard și Oroșanu Ioan. Evenimentul a fost unul dintre cele mai mari proiecte educaționale ale județului și cea mai mare competiție de dezbateri din țara de după perioada pandemică, având peste 200 de participanți, elevi și studenți, ca organizatori, volunatari, arbitri și, bineînțeles, debateri.

Nu este prima dată când cei doi elevi, proaspeți absolvenți ai clasei a XI-a organizează un eveniment de acest gen, folosindu-și experiența de la alte evenimente online, pentru a asigura cea mai plăcută experiență și în mediul fizic. De această dată au fost ajutați de o echipă de organizare numeroasă, formată din Grădinaru Daria, Sabina Kohut, Maluș Gabriel, Cezar Zbughin, Grindei Eduard, Fatima Habib, Lupu Andrei, Patricia Poruțiu, Theodor Poruțiu și o mare echipă de voluntari.

Cei mai buni zece vorbitori în clasamentul individual al competiției

Organizatorii și-au dorit să facă ceva mai mult decât o simplă competiție de dezbateri, așa că au adăugat o latură ecologică (majoritatea materialelor au fost din produse biodegradabile, toate materialele reciclabile au fost selectate diferențiat și trimise spre reciclare, semn că nu doar dezbat pe moțiuni privind acțiuni de protejarea mediului) și una caritabilă, competiția strângând 10.000 lei și un laptop care vor fi donați unui ONG local pentru susținerea copiilor din medii devaforizate să ajungă în septembrie la școală. Mulți din acești bani se datorează sponsorilor competiției, precum cei locali cum ar fi Grey, Metaxa, Ice Computers, FaceFood, Cabinetul de avocatura al doamnei Alina Cornea, dar și mai mari, ca BCR.

Motivația baieților a venit din convingerea că e de datoria lor să marcheze importanța Botoșaniul pe harta educației non-formale, având în vedere faptul că și-au câștigat un frumos renume aducând trei cupe de locul întâi de la ultimele competiții naționale în numele ATU Debate Club. Cel mai bun mod să facă aceasta era să poată spune Cupa rămâne acasă! în loc de Cupa vine la Botoșani, declarație cu care și-au motivat colegii de club să râvnească la noi perfomanțe. Obiectivul a fost atins, competitia fiind câștigata chiar de un membru al clubului de dezbateri al liceului în persoana Alexandrei Mutuzac.

Energizată de bucuria reușitei, o bună parte dintre membrii echipei de organizare, se pregătește pentru participarea la etapa națională a Olimpiadei de dezbateri, argumentare și gândire critică ”Tinerii dezbat” care va începe luni, 11 iulie la Piatra Neamț, umărind un alt țel îndrăzneț: calificarea în lotul pentru etapa mondială a competiției, organizată pentru prima oară în istoria acestei olimpiade. Le urăm succes răsunător acestor copii care ne fac cinste prin munca și determinarea lor!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *