Serviciul militar pentru tineri revine. Câți bani primește un militar voluntar pe durata stagiului de pregătire

Serviciul militar pentru tinerii de până în 35 de ani revine în România, însă doar dacă ei își doresc. După 15 ani de la suspendarea stagiului obligatoriu, pe timp de pace, Ministerul Apărării Naționale vrea să schimbe legea privind pregătirea populației pentru apărare ca să crească rezerva de mobilizare în caz de război.

Voluntarii vor primi și bani, atât pe durata stagiului de pregătire, cât și la terminarea lui. Ministerul Apărării Naționale vrea ca pe timp de pace, cetățenii români, bărbați și femei, cu domiciliul în țară și vârsta între 18 și 35 de ani, să participe voluntar la un program de pregătire militară.

Din 2007, când armata obligatorie a fost suspendată, numărul rezerviștilor a scăzut dramatic. Așa că MApN va instrui militarii voluntari în termen care vor putea fi mobilizați în caz de război sau asediu.

În timpul stagiului militar, ce durează 120 de zile, voluntarii vor primi lună de lună o soldă, dar și cazare gratuită, echipament militar, asistență medicală și medicamente, dacă e cazul.

La finalizarea programului de pregătire militară vor primi și o indemnizație: echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, ceea ce înseamnă un câștig net de aproximativ 12 mii de lei.

Militarii voluntari vor fi însă obligați să se prezinte la unitățile militare de câte ori sunt chemați, inclusiv în caz de mobilizare pentru război.

General Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN: „Scopul final fiind acela de a asigura o rezervă a Armatei României mult mai bună atât din punct de vedere calitativ, cât și mult mai numeroasă”.

Proiectul de lege privind pregătirea populației pentru apărare prevede și obligații militare pentru românii care trăiesc și muncesc în străinătate.

În cel mult 15 zile de la notificarea chemării sau de la publicarea în Monitorul Oficial a decretării stării de mobilizare sau de război, bărbații rezerviști sau cei încorporabili trebuie să se prezinte la centrele militare. Altfel riscă amenzi de până la 4.800 de lei sau chiar închisoare.

General Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN: „Trăim un context de securitate special, vedem ce se întâmplă în regiune și în țara vecină, nu cred că există români care să aibă obligații militare și care să se sustragă voluntar de la acestea.”

În timp ce Armata României mizează pe voluntariat, în Letonia s-a introdus din nou serviciul militar obligatoriu la care renunțase în 2007.

Țară cu mai puțin de două milioane de locuitori, Letonia are o armată de profesioniști și voluntari din Garda Națională, în total doar 7.500 de militari, informeaza Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *