Trei foști parlamentari din Botoșani și-au recuperat pensia specială în instanță

Un număr de 67 de foşti parlamentari, printre care și trei botoșăneni, au câştigat la Tribunalul Bucureşti, într-un proces colectiv, recuperarea pensiilor speciale pierdute în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. Foștii parlamentari botoșăneni care și-au recuperat pensia specială sunt: Octav Cozmâncă (trei mandate de senator, fost ministru al Administraţiei şi secretar al PDSR pe vremea lui Ion Iliescu), Mihai Mălaimare și Şerban Mihăilescu.

Pe listă se mai află și Irina Loghin, care a avut mai multe afaceri în Botoșani. În aprilie 2021, foştii parlamentari au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a-şi recupera pensiile speciale.

Procesul s-a plimbat pe la mai multe instanţe, iar în final magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au fost nevoiţi să dea câştig de cauză reclamanţilor, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor nu a fost adoptată corect, potrivit spotmedia.ro. Efectele hotărârii CCR au început să se aplice din 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

Pensia specială a parlamentarilor este calculată în funcție de mandatele avute. USR calculase că, pentru doar câţiva ani de mandat, această pensie ajunge la 5-6.000 de lei pe lună, în timp ce cei care au prins mai multe mandate vor sări la 14-15.000 de lei pe lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *