Alexandru Rafila anunţă că românii vor primi în curând un nou vaccin

Foto: Digi24

Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat, luni, în direct la România TV, că un nou vaccin anti-COVID adaptat tulpinii Omicron va fi disponibil în toamnă, în condiţiile în care imunitatea oferită de serurile disponibile în prezent sau de trecerea prin boală este de „slabă calitate”.

„În momentul de faţă, vaccinul care a rămas neschimbat de la începutul înregistrării lui la sfârşitul anului 2020, are de-a face cu altă tulpină virală, cu altă transmisibilitate. Imunitatea obţinută după vaccinare sau după trecerea prin boală, din păcate, nu este durabilă.

Lucrul ăsta este demonstrat că dintre cele 8.000 de cazuri înregistrate săptămâna trecută, numai puţin de 1.300 au fost reîmbolnăviri, deci persoane care s-au reîmbolnăvit în ultimele 90 de zile cu tuplina Omicron.

E clar că imunitatea dată de vaccinare sau de trecerea prin boală este de slabă calitate. Aşteptăm cu nerăbdare mult promisele vaccinuri cu noua formulă care cel puţin teoretic ar putea să oprească transmiterea”, a afirmat Ministerul Sănătăţii.

Întrebat cât timp vor mai avea de aşteptat românii până să beneficieze de noul vaccin, dr. Rafila a afirmat că producătorii dau ca orizont de timp luna septembrie.

„Din ceea ce ştiu de la producător, probabil că luna septembrie va fi luat în care vor fi lansate şi distribuite aceste vaccinuri”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că în acest moment există o înţelegere cu producătorii de vaccinuri pentru sistarea livrărilor. „Nu, nu mai primim (vaccinuri). Există un moratoriu al livrărilor. În această perioadă, practic livrările sunt decalate până în toamnă, iar promisiunea este legată de faptul că în toamnă se vor livra doar vaccinuri cu noua formulă”, a precizat el, informeaza RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *