Benzinăriile mici, țepuite de Guvern! Comercianții de carburanți din Botoșani nu pot aplica reducerile decise de Executiv

Comercianții de carburanți din Botoșani nu pot aplica la programul de reducere cu 0,50 lei/litru a prețurilor la benzină și motorină propus de Guvern. Actul normativ adoptat de Executiv prevede că statul compensează doar 0,25 lei/litru , iar diferența de 0,25 lei/litru trebuie suportată din bugetul firmelor deținătoare de benzinării.

În perioada 1 iulie-30 septembrie 2022, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii din depozite şi/sau staţii de distribuţie pentru consumul propriu -, şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracţiuni dintr-un litru reducerea de preţ şi respectiv compensarea se vor acorda proporţional”, se arată în Ordonanţa de urgenţă nr. 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină.

Actul normativ pare să fi fost emis în special pentru marile lanțuri de benzinării din România, în special pentru cele care dețin și rafinării, precum Rompetrol, LukOil, Petrom sau OMV, care își permit să suporte costul din bugetele proprii.

Rețelele mici din Botoșani, precum Berișteanu, Cristal, Lival sau Mira Com, pun un adaos cuprins între 0,25 lei/litru și 0,35 lei/litru, iar o reducere a prețului cu 0,25 lei/litru, așa cum a stabilit Guvernul, ar presupune fie lipsa uni profit, fie chiar vânzarea în pierdere a carburanților.

În aceste condiții, prețurile de vânzare la pompe la benzinăriile din Botoșani aparinând firmelor locale prețul a rămas nemodificat, de 9,19 lei/l la motorină și 8,61 lei/l la benzină.

Noi la benzină nu câștigăm nimic, dacă dăm acești 25 de bani. Lucrăm degeaba. Mai mult, cei 25 de bani pe care trebuie să ni-i dea statul, cu ei mergem în pierdere până luna viitoare, când facem compensarea. În condițiile acestea, mulți benzinari mici vor închide”, a spus Bogdan Berișteanu de la benzinăriile BBB.

One thought on “Benzinăriile mici, țepuite de Guvern! Comercianții de carburanți din Botoșani nu pot aplica reducerile decise de Executiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *