FOTO 42 de ani de la cel mai grav accident din România, cu 48 de morți. Cum a ascuns Ceaușescu tragedia rutieră din județul Botoșani

Sursa foto: Facebook Info Trafic 24

Astăzi se împlinesc 42 de ani de la cel mai grav accident înregistrat în România, în urma căruia 48 de persoane au murit. Tragedia infiorătoare a fost ascunsă opiniei publice de regimul Ceaușescu. “Podul celor 48 de cruci” este si acum martor al acelui tragic eveniment.

Astăzi, 29 iunie 2022, se împlinesc 42 de ani de la cel mai grav accident rutier înregistrat in România.

Accidentul a avut loc pe 29 iunie 1980, în județul Botoșani, înainte de intrarea în satul Huțani, pe actualul Drum European E 58, în zona numită „Șapte poduri”.

Autobuzul era plin cu muncitori navetiști, angajați la o fabrică din Suceava. Fiind zi de sărbătoare, autobuzul era supraaglomerat: cu toate că mașina avea o capacitate de 40 de locuri, șoferul a îngrămădit în vehicul 83 de suflete – bătrâni și tineri, femei și copii, scrie Monitorul de Botoșani.

După ce a trecut de podul peste Siret, în drum spre Huțani, la un moment un cauciuc a explodat, iar, autobuzul arhiplin a ieșit de pe șosea, a rupt balustrada unui pod și s-a răsturnat de la circa șase metri înălțime într-o mlaștină adâncă. â

Din cauza greutății, autobuzul s-a scufundat în mâl, toți cei 83 de oameni văzându-se prinși într-o capcană a morții. Cei mai mulți nu au mai reușit să iasă la suprafață și au murit înecați. Numai 35 de călători au reușit să supraviețuiască, purtând în suflet mărturia celui mai grav accident petrecut vreodată în România.

Trupurile neînsuflețite au fost scoase cu greu la mal și duse la morgă cu camioanele. Șoferul autobuzului și-a pierdut și el viața în accident, așa că nimeni nu a mai răspuns pentru tragedia de atunci. În schimb, mlaștina a fost acoperită cu pământ, autoritățile încercând să șteargă orice urmă.

Presa vremii nu a mediatizat cazul, în publicațiile comuniste menționându-se doar că un autobuz ce se deplasa de la Suceava spre Botoşani a fost implicat într-un accident rutier, fără a se preciza nimic despre victime, o practică obișnuită a acelor vremuri.

Abia după revoluția din 1989 rudele celor decedați au reușit să pună cruci în memoria celor care și-au pierdut viața în accident, în apropiere fiind montat și un panou pe care au fost menționate numele tuturor victimelor, scrie Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *