Campanie de recoltare a cerealelor fără incendii. Atenționarea ISU Botoșani către populație!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani vine cu recomandări în perioada campaniei de recoltare a cerealelor, în vederea prevenirii incendiilor.

Potrivit ISU, campanie de recoltare a cerealelor este în plină desfășurare și de aceea este foarte important ca pe timpul efectuării acestei activități să fie respectate toate măsurile de prevenire a incendiilor.

Fumatul în apropierea culturilor agricole, focul în aer liber lăsat nesupravegheat sau chiar defecțiunile tehnice la mașinile și utilajele folosite la recoltat pot provoca incendii.
Acestea se extind într-un timp foarte scurt și, pe lângă pagubele materiale, pot pune în pericol locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Pentru a preveni incendiile în această perioadă, proprietarii terenurilor și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:
▪️ respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis;
▪️ verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;
▪️ remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;
▪️ alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;
▪️ asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;
▪️ asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite față de drumuri și păduri sau căi adiacente;
▪️ să strângă paiele rezultate în urma recoltării și să are imediat miriștea.

Reamintim proprietarilor de terenuri că potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici”, mai precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com