Amendă de până la 1.160 lei pentru toți șoferii care uită asta: cât ”te costă” un far

Sistemul de iluminare al mașinii este indispensabil pentru orice șofer deoarece contribuie atât la siguranța ta, cât și a celorlalți participanți la trafic. Este foarte important ca în cazul în care observi o defecțiune la unul dintre becuri, trebuie să iei măsuri imediat, pentru a evita producerea unui accident, cât și sancțiunile legale, scrie playtech.ro.

Potrivit Codului Rutier, dacă ai becurile arse, care nu funcționează corespunzător sau care nu sunt omologate, atunci riști sa fii sancționat, conform normelor în vigoare.

În 2022, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei per punct, dar asta nu înseamnă că amenda o să fie mică, mai ales în situația economică în care ne găsim în acest moment.

Ce spune legea

Art. 101

  • (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
  • 11. circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc;

Art. 112

  • (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
  • c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;
  • d) vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;

Ce riscuri își asumi:

Cu alte cuvinte, în cazul în care ai probleme cu sistemul de iluminare te poți aștepta la o amendă între 870 și 1160 de lei, dar pe lângă amendă trebuie să realizezi că îi pui în pericol și pe cei din jurul tău.

Practic, poți produce accidente din cauză că nu ești observat sau tu la rândul tău nu vezi într-un mod optim.

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  • Clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă adică 290- 425 de lei;
  • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă adică 580 – 725 de lei;
  • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă adică 870- 1160 de lei;
  • clasa a IV-a – de la 9 la 20 de puncte-amendă adică 1305 – 2900 de lei;
  • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă adică 3045 – 14,500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com