Caravana de Bine a Crucii Roșii Române ajunge într-o comună din Botoșani. Consultații gratuite și instruiri pentru populație

Societatea Națională de Cruce Roșie din România a lansat în luna februarie 2022 proiectul umanitar Caravana de Bine, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, menit să ofere acces la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină internă, oftalmologie, cardiologie. Caravana face parte din Campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Proiectul, care se desfășoară până în septembrie 2022, își propune să promoveze în rândul oamenilor importanța prevenției, să îi ajute să conștientizeze riscurile la care se expun negllijându-și sănătatea și să le crească încrederea în medicii care le pot salva viața.

În zilele de 24 – 25 iunie 2022 Caravana de Bine face oprire în comuna Ibănești din județul Botoșani. Caravanei de Bine i s-a alăturat și Cabinetul Stomatologic Mobil al Asociatiei Merci Charity Boutique.  Ibănești este o comună cu aproximativ 3 900 de locuitori dintre care 23,82% au peste 60 de ani și 11,70% copii sub 14 ani. În urma analizei de nevoi a comunității, realizată cu sprjinul voluntarilor filialei de Cruce Roșie Botoșani, 42,31 % dintre respondenți nu au realizat nicio investigație medicală în ultimii trei ani. În aceste condiții, respondenți au apreciat ca foarte utilă organizarea unei caravane de sănătate în localitate, cu următoarele specializări: cardiologie, medicină internă, pediatrie, oftalmologie, diabetologie și stomatologie.  Caravanei de Bine i s-a alăturat și Cabinetul Stomatologic Mobil al Asociatiei Merci Charity Boutique.

Astfel, timp de două zile, o echipă multidisciplinară formată din medici specialiști și rezidenți, asistenți medicali, personal angajat și voluntari ai Crucii Roșii Române vor fi alături de locuitorii comunei Ibănești și vor efectua gratuit următoarele:

  • EKG și ECOGRAF
  • Consultații: cardiologie, oftalmologie, medicină internă, pediatrie
  • Măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei
  • Prevenire și tratament stomatologic pentru copii
  • Sesiuni de instruire în acordarea primului ajutor – pentru adulți si copii
  • Sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentatia copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, TBC.

 În urma examinărilor, se vor elibera scrisori medicale cu rezultatul bilanțului clinic și paraclinic, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

Până acum Caravana de Bine a fost în județele Arad, Bacău, Buzău, Brașov, Dânbovița, Brăila, Ialomița, Olt, Suceava și Teleorman și a efectuat peste 5000 de consultații. Până la sfârșitul proiectului, Caravana va ajunge și în județele Caraș Severin, Mehedinți, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Bihor.

În fiecare comunitate rurală din cele 17 județe implicate, voluntarii Crucii Roșii Române desfășoară demonstrații de prim ajutor – pentru adulți si copii, sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentația copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC. De asemenea, voluntarii Crucii Roșii Române vor culege informații în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte și profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale și de educație pentru sănătate.

În urma analizei de nevoi și prin consultare cu autoritățile locale, în cadrul Caravanei de Bine se vor organiza Centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19.

Caravana de Bine este susținută de parteneri responsabili, care asigură echipamente medicale de înaltă performanță și personalul medical de specialitate (medici și asistenți medicali): SanoPass, Perfect Care, Easy Medical, Philips, Optica Inimii, Centrul Medical Emerald, Asociația Merci Charity Boutique.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *