Se schimbă facturile la gaze şi electricitate. Legea a fost adoptată în Parlament. Cum vor arăta noile facturi

Parlamentarii au adoptat legea privind măsurile de plafonare a prețurilor la gaze și energie până la 31 martie 2023. Unul dintre amendamente vorbeşte despre un nou format de factură, care să poată fi înţeles mai uşor de români.

Potrivit amendamentului votat în Parlament, noul format al facturilor va fi mai clar, astfel încât să poată fi înţeles de  “consumatorul mediu”, informeaza ECONOMICA.NET. 

ANRE și ANPC urmează să dea un ordin comun prin care vor stabili noul format de factură. Potrivit legii adoptate în Parlament, noul format va fi unic la nivel naţional, pentru toţi furnizorii.

“Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”, se arată în textul votat în Parlament.

În prezent, factura la energie electrică conține, distinct, toate elementele din care este compus prețul final facturat: prețul energiei active, tarifele de transport și sistem, tariful de distribuție, certificatele verzi, contribuția de cogenerare, acciza și TVA.

Pentru a intra în vigoare noua lege trebuie promulgată de Klaus Iohannis, potrivit RomaniaTV care citează Economica net.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com