Festival multicultural pe Pietonalul Unirii din Botoșani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primăria Municipiului Botoșani (RO) și partenerii săi – Departamentul de Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică (UA), Direcția Județeană de Cultură Botoșani (RO) și Centrul Municipal și Regional de Dezvoltare- Centru de Resurse (UA), au deosebita plăcere de a vă invita în perioada 24-26 iunie 2022, la Festivalul Transfrontalier al Diversității Culturale. Evenimentul va fi organizat în cadrul proiectului „Întoarcere la
rădăcinile noastre comune”, număr de referință 2 SOFT/2.1./133, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, Instrumentul European de Vecinătate.Evenimentul își propune să promoveze patrimoniul cultural imaterial al etniilor ce conviețuiesc la Botoșani, precum și tradițiile partenerilor din Ucraina.

Agenda festivalului include activități variate, destinate tuturor vârstelor și organizate în mare parte pe scena ce va fi amplasată în zona Muzeului Județean.

Vineri, 24.06.2022, vom sărbători Ziua Iei împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, apoi îi vom urmări pe membrii Comunității Rușilor Lipoveni ce vor prezenta o scenetă. Iubitorii de artă dramatică vor putea urmări piese puse în scenă de Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, Teatrul Mihai Eminescu Botoșani și Trupa de Teatru Antic Katharsis. Seara se va încheia cu o paradă a costumelor tradiționale și cu un spectacol de muzică și dans susținut de membrii comunităților armene, rome și grecești.

Sâmbătă, 25.06.2022 va fi o zi dedicate relațiilor de cooperare româno-ucrainene. Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”- Secția de Limbi Străine va organiza un workshop de lectură în centrul căruia vor fi poeții naționali Mihai Eminescu și Taras Shevchenko. Corturile din zona scenei vor găzdui demonstrații de artizanat și meșteșuguri susținute de artiști din cele două țări. Spectacolul de pe scenă va începe cu un moment asigurat de Filarmonica de Stat Botoșani și va continua cu reprezentații ale Școlii Populare de Artă „George Enescu” din Botoșani, Ansamblul de dansuri de la Rogojești- Mihăileni, ale artiștilor din Ivano Frankivsk și ale Centrului Bucovinean de Artă pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale
Românești din Cernăuți. Vor mai evolua pe scenă artiști locali de renume precum Gelu Graur, Iustina Irimia, Ștefania Puiu și Oana Tăbultoc. Spre seară, îi vom urmări împreună pe maeștrii fierari din Ivano Frankivsk care au pregătit o surpriză pentru toți botoșănenii.

Duminică, 26 iunie 2022, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Botoșani vă invite la un tur multicultural ghidat, apoi vom admira o expoziție foto cu instantanee din viața și activitatea etniilor organizată la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani. Tot aici, vom avea parte de o degustare de bucate tradiționale și de un moment artistic inedit susținut de membrii Comunității. Pietonalul Botoșani va fi în această zi tărâmul
copilăriei. Ateliere susținute de actorii de la Teatrul Vasilache, desene pe asfalt sub coordonarea Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, momente de muzică și dans susținute de Cheia Sol Music Studio, Școala de Dans G-Power și Școala Populară de Arte „George Enescu”.

Proiectul ”Back to Our Common Roots- Întoarcere la rădăcinile noastre comune” este cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Instrumentul European de Vecinătate, Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, are un buget de 938.560 euro şi se derulează pe perioada a 38 de luni. În cadrul proiectului a mai fost organizat un festival multicultural, la Ivano Frankivsk, în perioada 08-10 octombrie 2020.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
Primăria Municipiului Botoșani
Raluca Bălășcău- manager proiect
Adresa: Piața Revoluției nr. 1 Botoșani
Telefon: +40736000566
E-mail: [email protected]
Web: https://roots-project.eu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *