FOTO Peisaje de vis dintr- unul dintre locurile cele mai sălbatice si frumoase din județul Botoșani

Peisaje de vis dintr- unul dintre locurile cele mai sălbatice si frumoase din județul Botoșani au fost surprinse de Serviciul Teritorial Botoșani al ANANP. Este vorba despre Cheile Bahluiului, un loc absolut fabulos.

Pârâul Bahlui, aflat în situl Natura 2000 ROSCI0076 Dealu Mare- Hârlău izvorăște din masivul deluros Platforma Bolohani, prin unirea unor pâraie mici – cu debit nepermanent de apă și se varsă în râul Jijia, lângă Chipereşti.

Pe teritoriul județului Botoșani, cursul superior al pârâului Bahlui străbate comunele Tudora și Frumușica. Are o albie minoră adâncă (de la -1 m la -3,5 m) și lată de 4-5 m, meandrată, săpată în orizonturile dure (gresie şi calcare oolitice) din platformă.

Suprafețe însemnate din zona izvoarelor pârâului Bahlui sunt acoperite de depozite mai tinere, formate în urma distrugerii unor depozite mai vechi, în funcţie de acţiunea factorilor de eroziune şi transport externi. Pe aceste depozite, izvoarele pârâului Bahlui formează, prin eroziune, Cheile Bahluiului- unul dintre locurile cele mai sălbatice si frumoase din județul Botoșani.

Parcurgând albia pârâului, se observă un perete stâncos alcătuit din gresii nisipoase, în care timpul a creat modele uimitoare. Din loc in loc la baza acestui perete se întâlnesc formațiuni fosile care s-au desprins din masa mare a pereților. Urcând spre izvoare peretele începe să se stratifice. Datorită eroziunii, în gresia nisipoasă s-au format mici surplombe – care măresc spectacolul naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *