Lucruri mai puțin cunoscute despre Cleopatra, celebra regină din Egiptul Antic

Cleopatra a VII-a a Egiptului, devenită regină cu mai bine de 2000 de ani în urmă, a fost un personaj istoric important pentru vremea sa, care a fascinat însă omenirea inclusiv în perioada recentă, dovadă fiind prezența sa în numeroase filme celebre. Un subiect de mare interes este reprezentat de legăturile dintre Cleopatra și doi conducători romani – Iulius Cezar și Marc Antoniu. Astfel, filmele legate de viața acestei regine egiptene sunt de obicei legate de dragoste, rațiune, război, decizii complicate.

Regină și faraon, Cleopatra a fost ultimul conducător al Regatului Ptolemeic din Egipt. Interesant este că părinții Cleopatrei erau frate și soră, deci nașterea sa a fost rezultatul unui incest. De altfel, chiar și Cleopatra a fost căsătorită cu doi dintre frații săi, conform dovezilor istorice. Considerată extrem de frumoasă, Cleopatra este sursă de inspirație pentru numeroase carti, filme istorice si documentare și pentru jocuri foarte apreciate de public.

Cartea „Cleopatra: A Life” este un bestseller la nivel internațional care a câștigat un premiu Pulitzer, filmul Cleopatra (1963) cu o interpretare magistrala a celebrei Elisabeth Taylor a castigat numeroase premii dintre care nu mai puțin de 6 Oscaruri din 13 nominalizări. Exista nenumărate documentare si lucrări științifice despre viața ei. Imaginea a fost folosita si in alte ramuri ale industriei de divertisment, in special a cazinourilor atât cele clasice dar si in cele online.

La sloturi, numele Cleopatrei se regăsește în titlurile unor jocuri de păcănele online precum Grace of Cleopatra, Queen Cleopatra, The Asp of Cleopatra sau Legend of Cleopatra Megaways.

Un alt element cu privire la Cleopatra. ce nu este foarte cunoscut de public, se referă la originea sa. Cleopatra nu era egipteană, deși s-a născut în Egipt. Ea își are originea familiei în Grecia macedoneană. Fidelă statului pe care l-a condus cu multă dăruire, Cleopatra a îmbrățișat multe dintre obiceiurile străvechi ale țării sale și a fost primul membru al liniei ptolemeice care a învățat limba egipteană.

Frumusețea nu era singura virtute a Cleopatrei. Aceasta cunoștea mai mult de 10 limbi străine, fiind educată de asemenea în matematică, filozofie, oratorie și astronomie. Conflictele în familie erau obișnuite în conducerea Egiptului Antic, la fel ca și căsătoriile între rude. Astfel, primul ei frate-soț, Ptolemeu al XIII-lea, a alungat-o din Egipt după ce aceasta a încercat să preia singura posesia tronului. Ajutată de Iulius Cezar, Cleopatra și-a recăpătat avantajul, iar Ptolemeu s-a înecat în râul Nil după ce a fost învins în luptă. Ulterior, Cleopatra s-a căsătorit cu un alt frate, Ptolemeu al XIV-lea, despre care se crede că ar fi fost ucis chiar de ea.

Relația dintre Cleopatra și generalul roman Marc Antoniu este o descriere perfectă a dragostei în vreme de război. Alianța dintre ei avea interes politic, dar se pare că cei doi se înțelegeau foarte bine și petreceau foarte mult timp împreună. Au fondat chiar un club al pasionaților de băuturi alcoolice, organizând petreceri, jocuri, competiții, adevărate sărbători. Un fapt mai puțin cunoscut este un obicei al Cleopatrei și al lui Marc Antoniu de a se plimba deghizați pe străzile din Alexandria și de a face farse oamenilor de rând.

Până la urmă, Cleopatra s-a căsătorit cu Marc Antoniu, având 3 copii. Relația dintre cei doi a declanșat în timp un scandal la Roma, ajungându-se la război. Punctul culminant a fost bătălia navală de la Actium, unde Cleopatra a condus personal câteva zeci de nave de război egiptene în luptă alături de flota lui Antony, împotriva romanilor conduși de Octavian. Povestea s-a terminat tragic pentru acest cuplu. Urmăriți de forțele lui Octavian, Cleopatra și Marc Antoniu au fost nevoiți să își ia viața.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *