Luni: Sfânta Treime. Tradiţii, superstiții şi obiceiuri care se respectă în a doua zi de Rusalii

Marea sărbătoare a Sfintei Treimi este celebrată pe 13 iunie 2022, în a doua zi de Rusalii, care mai este cunoscută şi ca Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea. A doua zi de Rusalii este sărbătorită în toate regiunile ţării. În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat, 8 zile.

În a doua zi de Rusalii se obişnuieşte ca oamenii de la sate să meargă la biserică şi să împartă bucate celor sărmani.

În unele zone există obiceiul ca oamenii să poarte la sân frunze de nuc, leuștean, usturoi și pelin pentru ca ielele să nu îi pocească.

Tot la sate, creştini le cer preoţilor să le sfinţească pământurile ca să fie roditoare şi ferite de tot ce e rău. Bătrânele satului merg să culeagă ierburi de leac, deoarece se povestește că numai cele culese pană în ziua de Sânziene au acele puteri vindecătoare.

La sărbătoarea Sfintei Treimi nu se lucrează pământul deoarece ielele te pot pedepsi. În a doua zi de Rusalii, oamenii nu intră în vie fiindcă se pot întâlni cu spiritele rele.

Dacă te cerţi cu cineva în ziua Sfintei Treimi vei fi „luat din Rusalii”. În a doua zi de Rusalii nu se spală, nu se calcă şi nu se fac treburi în gospodărie, potrivit WOWbiz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *