Închisoare pentru defăimarea politicienilor, violenţă şi incitare. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Românii care incită la ură pe criterii politice riscă să fie pedepsiţi cu închisoarea, potrivit unei legi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis. Prevederea a fost strecurată la comun, într-o formulare privind alte tipuri de discriminare. O prevedere din legea defăimării este cea care generează discuții, respectiv cea bazată pe discriminarea legată de apartenența politică.

Propunerea legislativă adoptată de către deputaţi prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 3 mai promulgarea Legii pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Proiectul a fost atacat la CCR

Pe 28 aprilie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiate, obiecţiile de neconstituţionalitate ale Avocatului Poporului şi USR pe proiectul de lege privind sancţionarea incităţii publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, după ce a fost adăugat şi criteriul “opinie ori apartenenţă politică” între categoriile vizate.

Prin urmare, CCR a decis că legea este constituţională.

Sursa:alba24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *