FOTO Un primar din Botoșani a mers la școală, s-a așezat în bancă și a stat de vorbă cu elevii

O imagine ce ar trebui să se vadă mai des în şcolile şi liceele din România: primarul într-o sală de clasă, stând de vorbă cu liceenii despre problemele comunităţii, despre proiecte şi administraţie. S-a întâmplat în Coţuşca, unde edilul şef a răspuns cu „prezent” unei invitaţii făcute de Liceul Tehnologic din localitate.

Viorel Ciobanu a stat la discuţii cu tinerii, răspunzând la toate doleanţele lor şi explicând ce orizonturi de timp au dorinţele acestora pentru a se împlini. Edilul şef nu a fost menajat defel, elevii prezentându-şi aşteptările în ordinea priorităţilor: asfaltarea unor drumuri comunale,  organizarea unor evenimente socio-culturale, înfiinţarea unui ansamblu folcloric, a unei echipe de fotbal şi amenajarea unui teren de fotbal ca la manual. Liceenii de la Coţuşca şi-au exprimat dorinţa de a propune proiecte de hotărâri ce să denumească străzi încă nenumite, de a iniţia acţiuni de voluntariat pentru ajutorarea consătenilor, dar şi de a participa, prin reprezentanţi, la şedinţele de Consiliu Local. Realmente s-au bucurat când au auzit că primarul a fost de acord.

Întâlnirea s-a lăsat cu veşti bune, Viorel Ciobanu explicând copiilor stadiile proiectelor prin care administraţia locală vizează majoritatea problemelor ridicate de elevi, cu finanţări fie din bugetul local, fie din fonduri nerambursabile. Tinerii locuitori au putut afla şi modificările ce urmează a intra în vigoare în privinţa salubrităţii comunei, dar şi că sunt şanse mari ca în câteva săptămâni să se pună, în sfârşit, în funcţiune reţeaua locală de alimentare cu apă. Elevii Liceului Tehnologic Coțușca, l-au şi „certat” pe primarul lor, pentru că au analizat site-ul primăriei şi au văzut că acesta nu este updatat. Edilul şef a explicat că se fac deja demersuri pentru a debloca situaţia.

„E important ca voi să înţelegeţi că suntem cu toţii dependenţi unii de alţii. Noi, din comună, de cei de la Consiliul Judeţean, cei de la judeţ – de cei din capitală, dar şi invers. Iar, dacă vrem să investim şi să schimbăm faţa comunei, trebuie să contribuim cu toţii. Noi autorităţile, cu bani şi proiecte, dar şi fiecare dintre voi prin curăţenie, protejarea bunurilor comune, prin educaţie şi respect.”, le-a comunicat primarul care pentru o oră şi-a încercat priceperile pedagogice.

Coţuşca este o comună de peste 4000 de locuitori, având opt sate în componenţă, situată la 60 de kilometri de reşedinţa judeţului Botoşani. Se vede cu ochiul liber că localitatea se schimbă la faţă. Lucrări ce nu au mai fost făcute vreodată înfrumuseţează acum zona, locuitorii de aici având şi norocul unor drumuri asfaltate care leagă Coţuşca de Săveni şi de Botoşani.

Întâlnirea de la Coţuşca se înscrie în seria celor organizate în cadrul proiectului „Agenda comunității” derulat de Fundația ”Corona” din Municipiul Iași, în parteneriat cu Asociația de dezvoltare rurală ”Ceplenița” prin programul ”Active Citizens Fund” România. Finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, acesta este destinat unui grup de 2000 de tineri din 20 de comunități din Botoșani, Iași și Vaslui, proiectul propunându-și să ofere un cadru de implicare cetățenilor în luarea deciziilor publice care îi privesc în mod direct.

 

One thought on “FOTO Un primar din Botoșani a mers la școală, s-a așezat în bancă și a stat de vorbă cu elevii

  1. Dragi primari,
    Nu mai cereti comisioane de la firmele de constructii, de proiectare, de consultanta si de la diriginti. Folositi banii unde este necesar nu la scoli care inchid din lipsa de elevi, la centre de zi care nu vor functiona si la drumuri care se opresc in camp. Cereti sa se respecte proiectele mai ales cele de drumuri, sa iasa lucrari durabile. Izvorul de fonduri europene si guvernamentale se va opri odata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *