FOTO Extravaganța orhideelor din Botoșani. Imagini absolut spectaculoase

Dintre speciile de orhidee, Papucul doamnei necesită o protecție strictă, populația fiind în declin pe întreg arealul de distribuție din România, potrivit Serviciului Teritorial Botoșani al ANANP.

Specie perenă de interes comunitar din familia Orchidaceae, Papucul Doamnei crește sporadic în habitatele de pădure și pajiști cu tufărişuri și vegetează de obicei pe substrat calcaros, înflorind în perioada mai-iunie. Specia este strict protejată la nivel european prin Directiva Habitate (92/43/EEC) privind conservarea habitatelor naturale și a florei şi faunei sălbatice și Convenția de la Bern privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa.

Din păcate există și amenințări asupra speciei: alterarea și distrugerea habitatelor; pășunatul; defrișări care conduc la modificarea regimului hidric prin drenări; turismul necontrolat și colectarea plantei din habitatele naturale.
Papucul doamnei este o orhidee salbatica, una din cele cateva specii de orhidee salbatice, care a fost identificata pe raza de activitate a ocoalelor silvice Flamanzi si Botosani. Floarea este o adevarata bijuterie si pentru ca frumusetea ei si pasunatul au dus planta in pragul disparitiei, in 1938 prin Decret Regal, floarea a fost declarata monument al naturii si pusa sub paza si protectia legii. Chiar si asa mica orhidee a ramas se descurce singura, pe creste, iar azi, papucul doamnei este o aparitie cu totul exceptionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *