Nemulțumiri de la construirea unui ansamblu de locuințe și hotel într-o clădire monument istoric din municipiul Botoșani. Documentația de urbanism, respinsă

Investiția imobiliară privind construirea unui ansamblu de locuinţe colective și hotel, parcare subterană şi supraterană pe Bulevardul Mihai Eminescu, într-o clădire monument istoric, este contestată de instituții publice și societatea civilă.  Este vorba de proiectul imobiliar de la Casele Antipa, dezvoltatorul fiind societatea Belvedere, care aparține omului de afaceri Eugen Tudose

Planul Urbanistic Zonal a fost pus spre consultare publicului, însă, din cauza obiecțiilor, documentația de urbanism a fost respinsă.

Observații au venit din partea Tribunalului Botoșani, care motivează că această construcție va limita calea de acces în clădirea și în parcarea Palatului Justiției, se va obtura vizibilitatea, iar apropierea camerelor de hotel de instituție va avea ca efect perturbarea activității magistraților. De asemenea, se mai motivează că crearea spațiilor comerciale va amplifica nivelul de zgomot din zonă.

Și Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani se opune construcției unor imobile cu un regim de înălțime superior celor deja existente sau apte se genereze un trafic auto, care să îngreuneze și mai mult circulația rutieră din zonă. În plus, susțin reprezentanții instituției menționate ”noile construcții vor stânjeni activitatea de anchetă specifică Parchetului.

Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Procuror General, reiterează că obiectivul nu poate fi construit în varianta propusă din considerentele de prestanță și importanță a instituțiilor de stat, de reprezentare a justiției române. De asemenea, datorită funcționalității propuse zona va fi supraaglomerată din punct de vedere al traficului și circulației pietonale. Se mai precizează că Monumentul istoric ”Casa Antipa” nu va fi pus în valoare, ci va fi subordonat ca volum și prestanță în favoarea construcției noi.

Și din partea societății civile au venit obiecții privind construcția, fiind strânse 145 de semnături, față de care și-au manifestat susținerea și o serie de asociații nonguvernamentale și asociații culturale și artistice, nemulțumiri fiind înregistrate și de la Institutul Național al Patrimoniului aparținând Ministerului Culturii. Aviz nefavorabil a dat și arhitectul șef al municipiului Botoșani, concluzia fiind aceea că obiectivul propus va induce disfuncționalități din punct de vedere a circulației autovehiculelor și urbanistic prin deteriorarea imaginii publice asupra instituțiilor de interes general major adiacente. Consiliul Local al municipiului Botoșani are obligația de a emite o hotărâre de aprobare sau respingere a documentației de urbanism.

Proiectul , care a fost prezentat încă din anul 2018, prevede construirea în zonă a unui ansamblu de locuințe, spații comerciale la parter și parțial la etajul I și corp de hotel, parcare subterană și supraterană.

 

One thought on “Nemulțumiri de la construirea unui ansamblu de locuințe și hotel într-o clădire monument istoric din municipiul Botoșani. Documentația de urbanism, respinsă

  1. …..se dau autorizatii doar CUM ??? nu pot concepe ca primaria da autorizatie intre blocuri cum ar fi la locul de joaca din fata scolii 17 unde nu au dectat cateva locuri de parcare practic sunt sufocati locuitorii din zona ! CUM ESTE POSIBIL CA INTRE BLOCUIR UNDE NU AI CUM SA INTORCI O MASINA SA DAI AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE UNUI BLOC ?? PRIMARIA POATE RASUNDE ?? NU VA RASNUNDE NICI CRIMINALUL CARE A FACUT PODUL DIN POLISTIREN DE LA NEAMT???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *